Binnenland

Burger wil voor school acceptatieplicht

En ruime meerderheid van de Nederlandse burgers, te weten 70 procent, vindt dat bijzondere scholen net als openbare scholen elke leerling moeten accepteren.

Redactie politiek
23 June 2005 11:29Gewijzigd op 14 November 2020 02:41

Dat blijkt uit een enquête die minister Van der Hoeven van Onderwijs heeft laten uitvoeren onder ruim 2000 burgers. Tegelijkertijd blijkt uit het onderzoek dat slechts een op de zes ouders bereid is hun eigen kind naar een zogeheten zwarte school te sturen om op die wijze een steentje bij te dragen aan het tegengaan van segregatie.

Van der Hoeven blijft ondanks de enquête tegen een acceptatieplicht voor alle scholen. Ze noemde het woensdag „schieten met een kanon op een mug.” Volgens haar accepteren de meeste scholen, ook in het bijzonder onderwijs, al iedere leerling. Maar als ouders de identiteit van een school niet willen onderschrijven of ten minste respecteren, moet die school de vrijheid houden een leerling te weigeren, meent zij.

Van der Hoeven spreekt vanavond met de Tweede Kamer over het onderwerp. Opmerkelijk in de enquête is dat slechts vier op de tien Nederlanders vinden dat het islamitisch onderwijs evenveel bestaansrecht heeft als ander bijzonder onderwijs. De bewindsvrouw is het op dit punt oneens met de meerderheid van de bevolking.

Ruim tweederde van alle Nederlanders vindt het een goed idee om leerlingen in het voortgezet onderwijs maatschappelijke stages te laten lopen bij milieu- of natuurorganisaties, instellingen voor gehandicapten, bejaardentehuizen of culturele instellingen. Van der Hoeven is blij met deze uitslag en ziet die als een ondersteuning van haar streven om tieners een groter besef van waarden en normen te geven. Op 150 scholen start men binnenkort een project met een een vrijwillige maatschappelijke stage.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer