Binnenland

Nawijn breekt zelf met fractie LPF

De Tweede Kamer heeft er weer een Groep bij: de Groep Nawijn. Woensdag scheidde de oud-minister zich van de LPF-fractie af. Hij wil aan de verkiezingen in 2007 meedoen met een soort Nederlandse zusterpartij van het Belgische Vlaams Belang.

Redactie politiek
23 June 2005 11:07Gewijzigd op 14 November 2020 02:41

Het ging al langer slecht tussen Nawijn en de LPF, maar zijn samenwerking met de omstreden rechts-nationalistische partij van de Vlaamse voorman Filip Dewinter zorgde pas echt voor een breuk met de fractie. Woedend was de oud-minister over de opstelling van zijn fractiegenoten, die maandag in een persbericht publiekelijk afstand van hem namen.

Zijn collega’s hekelden niet alleen de samenwerking, maar ook de keuze om in het voormalig woonhuis van Pim Fortuyn een gezamenlijke denktank op te richten. Volgens hen wilde Fortuyn tijdens zijn verkiezingscampagne in 2002 niets met Dewinter te maken hebben. Nawijn en Dewinter wijzen er echter op dat Fortuyn na de verkiezingen wel degelijk met Dewinter in gesprek wilde.

Nawijn kwam dinsdag al niet meer naar de wekelijkse LPF-fractievergadering. Woensdag maakte hij bekend dat hij voor zichzelf verder gaat. In eerste instantie zal dat zijn als Groep Nawijn. Dat is de gebruikelijke aanduiding in de Kamer voor afgescheiden kamerleden. Zo kent de Kamer momenteel de Groep Wilders (na een afsplitsing van de VVD) en de Groep Lazrak (na een afsplitsing van de SP).

Kamervoorzitter Weisglas is niet blij met al die groepen. Hij wees erop dat Nawijn niet als persoon, maar op basis van het gedachtegoed van Fortuyn is gekozen. Ook LPF-fractieleider Van As vroeg zich woensdag af wie er op een nieuwe groep zit te wachten. „Het spijt ons dat Nawijn zijn individuele acties verkiest boven de collegiale samenwerking met zijn fractie. Dan is het maar beter dat onze wegen zich scheiden. Wij wensen hem succes met zijn persoonlijke en politieke toekomst.”

Nawijn wil aan de verkiezingen meedoen met een eigen partij. Een naam wil hij nog niet noemen, maar hij heeft al wel vast een internetsite onder de naam Hollands Belang laten registreren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer