Nederlandse arts uit functie gezet
De Nederlandse arts Dick van V. mag nooit meer in Groot-Brittannië zijn beroep van patholoog-anatoom uitoefenen. Maandag besliste de Britse medische tuchtraad (GMC) dat Van V. ten onrechte zonder toestemming 850 organen van overleden kinderen in Groot-Brittannië heeft verwijderd.
De beslissing van de tuchtraad wordt niet direct door Nederland en andere Europese landen overgenomen omdat elk land eigen regels heeft voor erkennen of intrekken van diploma’s. Dat zei een een woordvoerder van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dinsdag.
Mocht Nederland toch willen dat de arts zijn beroep niet mag uitoefenen, moet de inspectie een tuchtklacht in Nederland indienen van een strafbaar feit dat de arts in Nederland heeft gepleegd. Volgens de woordvoerder weet de inspectie niet of Van V. nu ook werkzaam is in Nederland.
De GMC, die in 2001 Van V. al schorste, zet de arts definitief uit zijn functie. Zijn naam wordt uit het Britse register van artsen verwijderd.
In 2001 kwam het schandaal aan het licht door een rapport van onderzoekscommissie Redfern naar Britse ziekenhuizen. Uit het onderzoek bleek dat ziekenhuizen en artsen zich jarenlang schuldig hebben gemaakt aan het verwijderen van organen van overleden kinderen zonder de toestemming van de ouders te vragen.
Van V. werkte als patholoog-anatoom in het Alder Hey ziekenhuis in Liverpool van 1988 tot 1995 en de arts werd een belangrijke rol toegedicht in de illegale praktijken. De Nederlandse arts heeft altijd zijn rol in de affaire ontkend en zegt nooit organen verwijderd te hebben zonder toestemming.
In hetzelfde jaar kwam Van V. ook in Canada in opspraak wegens het onzorgvuldig bewaren van lichaamsdelen van een overleden kind. Voor een rechtbank bekende Van V. schuld en moest 1497 euro (3300 gulden) doneren aan het ziekenhuis. De arts kreeg geen celstraf opgelegd.
Van V. werkte toen al weer in Nederland. Zijn werkgever, het Medisch Centrum Haaglanden, gaf aan van de arts af te willen na de verschijning van het onderzoeksrapport. Een woordvoerder zei dinsdag dat Van V. en het MHC in september 2002 „in goed overleg" uit elkaar zijn gegaan.