Shell gematigd positief over economisch herstel
Shell is gematigd optimistisch over het wereldwijde herstel van de economie. „Er zijn tekenen van economisch herstel, maar erop rekenen kunnen we niet”, zei president-directeur J. van der Veer donderdag op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Den Haag.
Van der Veer wees expliciet op de politieke spanningen in het Midden-Oosten. Die vergroten volgens hem de onzekerheden waarmee de olie-industrie te maken heeft. „Wij moeten voorbereid zijn op een moeilijke en onzekere wereld en onze plannen daarop afstemmen.”
De vraag naar olie nam over heel 2001 nauwelijks toe. Sinds het midden van het jaar is er zelfs sprake van een dalende tendens, aldus Van der Veer. Hij stelde verder vast dat de raffinagemarges onder druk blijven staan. „Verbetering zal afhangen van de kracht van economisch herstel.”
Van der Veer zei zich zorgen te maken over het plan van de Britse minister van Financiën om de belastingen op de Noordzeeproductie te verhogen. Shell kondigde onlangs aan voor in totaal 6,2 miljard dollar het Britse Enterprise over te nemen, dat juist een groot deel van zijn olieproductie uit het Britse deel van de Noordzee haalt. „Dit is geen aanmoediging om investeringen te doen die nodig zijn om de productieperiode in dit ontwikkelde gebied te verlengen”, zei hij over het gewraakte Britse voorstel. Overigens maakte Shell bekend inmiddels ruim 94 procent van de aandelen van Enterprise in zijn bezit te hebben.
Shell is nog altijd vooral een olieconcern, maar de gasactiviteiten zijn de laatste jaren sterk uitgebreid. Momenteel is de verhouding olie- en gasactiviteiten respectievelijk 60 en 40 procent. Groepsdirecteur W. van de Vijver, verantwoordelijk voor exploratie en productie, zei te verwachten dat het aandeel van de gasactiviteiten de komende jaren zal toenemen.
Een gasproject dat Shell met partners in China wil uitvoeren, is op voorhand omstreden. Het gaat om een miljardenproject in samenwerking met het Chinese staatsbedrijf PetroChina in een deel van China dat grenst aan Tibet.
Vertegenwoordigers van organisaties die opkomen voor de belangen van het door China bezette Tibet, riepen Shell tijdens de jaarvergadering op „niet te profiteren van gestolen hulpbronnen.” Van de Vijver wees erop dat het project Tibet niet direct raakt. Shell betrekt in het besluit over het al dan niet doorgaan van het project niettemin ook of „lokale gemeenschappen er profijt van zullen hebben.”, zo zei hij. Shell overlegt hier ook over met de internationale organisatie ”Free Tibet”.