Opinie

Wereldkundig

Het getouwtrek rond de Europese begroting domineert in de internationale pers. Ook andere thema’s komen aan bod.

Samenstelling: Marie van Beijnum
21 June 2005 08:52Gewijzigd op 14 November 2020 02:40

El Pais
Spaanse media rapporteren over de regionale verkiezingen in de noordwestelijke regio Galicië. De toekomst van een van de laatste politieke veteranen uit de tijd van de Spaanse dictator Franco is onzeker. Manuel Fraga Iribarne lijkt te verliezen, maar de komende dagen moeten de stemmen van in het buitenland levende Galiciërs nog worden geteld. El Pais over deze zaak.
„Als Manuel Fraga erin slaagt de macht te behouden, zal dat een heldendaad zijn, op zijn 82e jaar en ondanks een regeringstermijn die gemarkeerd werd door de Prestige-crisis (ramp met olietanker in 2002, MvB), die de zwakke kanten van zijn personalistische machtssysteem heeft blootgelegd. (…)

De Volkspartij zal alles op alles moeten zetten en weet nog niet of Fraga voor een vijfde keer president zal zijn. Ze zal ervoor moeten kiezen of Fraga dan wel de oppositie gaat aanvoeren of aftreedt om zijn opvolging te regelen. Als de partij zegeviert, moet de opvolging een van zijn eerste prioriteiten zijn. In geen geval zal dat gemakkelijk zijn (…). Maar de resultaten brengen opnieuw aan het licht dat een politiek van alles of niets, de absolute meerderheid of de oppositie, zoals de Volkspartij die heeft aangenomen, hetzelfde is als het spelen van Russische roulette. Het electorale systeem valt moeilijk in praktijk te brengen zonder de mogelijkheid van bondgenoten, en de Volkspartij heeft die niet.”

People Planet Profit
De Portugese economie drijft op kurk. Om het duurzame karakter van de productie te benadrukken heeft Fruticor -een coöperatie in de Alentejo- vorige week voor 912 hectare kurkbos het FSC-certificaat gekregen. Het tweetalige magazine People Planet Profit bericht.

„Het is slechts een schijntje van de ruim 700.000 hectare kurkbossen in Portugal, maar wel een noodzakelijk begin. Kurkproductie wordt immers bedreigd nu wijnproducenten -de grootste afnemers van kurk- op allerhande schroefdoppen en goedkope plastic afsluiters overstappen. Zeker in Portugal, waar ruim 30 procent van alle kurkbomen ter wereld staat.

De economie, cultuur en duurzaamheid van de laatste natuurlijke streek op het Iberisch schiereiland rust op een toenemende vraag naar duurzaam geproduceerde kurk, vertelt Jamie Lawrence van SmartWood, het programma van de Rainforest Alliance waaronder men aan de FSC-voorwaarden voldoet. Certificering is een goede stap om een van de laatste natuurlijke landschappen in Europa te bewaren.

Kurkproductie staat model voor duurzaam bosbeheer. Al vanaf de tijd van Mozes en Salomo. Elke tien jaar wordt de boom -die zo’n 200 à 250 jaar kan leven- zorgvuldig van zijn centimetersdikke bast ontdaan. Dat levert bij geoefende kurksnijders wel 600 kilo per dag op. Als exportproduct is kurk belangrijker dan portwijn, Portugals visitekaartje.

Maar kurk biedt meer. Onder de schaduw van de kurkbomen grazen schapen en geiten die melk en kaas opleveren. Imkers halen honing uit de bossen. Weer anderen vinden er bijvoorbeeld paddestoelen, bosvruchten, bosbessen. Het totaal levert een pastoraal plaatje dat al sinds de Middeleeuwen door dichters bezongen wordt.

Ook dieren en planten vinden hier hun schuilplaats. Van de lynx, Europa’s laatste wilde kat, tot de eveneens bedreigde Spaanse adelaar. Verdwijnt het snijden van de bomen, dan worden dorpen verlaten en vallen bossen sneller ten prooi aan branden waardoor de woestijn uit het zuiden onder de verzengende Iberische zon nog verder oprukt.”

Tiempos del Mundo

Het is vaderdag geweest. Op het verlanglijstje van papa Balkenende prijkte de wens de armoede de wereld uit te helpen. Ondertussen bericht Tiempos del Mundo over de armoede in Latijns-Amerika.
„De uitkomsten van het laatste onderzoek van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Caraïben (Cepal) over armoede in de regio zijn meer dan alarmerend: 222 miljoen personen leven in ellende en van hen verkeren bijna 100 miljoen in extreme armoede. Dat is niet niks. De studie signaleert dat onze regio vooroploopt als de minst rechtvaardige van de wereld in termen van de verdeling van inkomsten. Het beeld is werkelijk beschamend. Latijns-Amerika heeft ook niet genoeg gedaan om zijn millenniumdoelen te realiseren, wat inhoudt dat het de extreme armoede rond 2015 met de helft moet hebben verminderd. (…)Klagen is niet de oplossing; er moet onmiddellijk worden gehandeld, hebben de ambassadeurs van de Organisatie van Amerikaanse Staten voorgesteld. Wat kunnen we verwachten van onze regeringen om een agenda vast te stellen die een handreiking biedt om de armoede tegen te gaan? Het is tijd voor de regeringen van Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied om de handen ineen te slaan. Dat geldt met name de landen met meer inkomsten - zij moeten het niet alleen theoretisch eens zien te worden over het belang van armoedebestrijding. Ook praktisch moeten ze het hebben over de toepassing van een economisch en sociaal beleid dat er de nadruk op legt de kloof tussen de verschillende lagen van onze volken te verkleinen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer