Buitenland

„Geen bewijs fraude stembusgang Iran"

De Raad van Hoeders in Iran, die toeziet op het islamitische gehalte van het landsbestuur, heeft geen bewijzen voor fraude bij de presidentsverkiezingen van vrijdag gevonden. De tweede ronde van de stembusgang gaat vrijdag door, zoals van meet af aan de bedoeling was.

ANP/AFP/RTR
21 June 2005 07:15Gewijzigd op 14 November 2020 02:40

Dat heeft hoofd Jannati van de Raad van Hoeders maandag in een verklaring laten weten. De Iraanse autoriteiten hadden eerder op de dag opdracht gegeven tot een steekproefsgewijze hertelling van de stemmen die in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zijn uitgebracht. Dat gebeurde na beschuldigingen dat bij de stembusgang fraude was gepleegd.

Bij de eerste stemronde behaalde de gematigd conservatieve kandidaat Rafsanjani zoals verwacht de meeste stemmen. Verrassende tweede werd de uiterst conservatieve kandidaat Ahmadinejad. Meer hervormingsgezinde kandidaten zeiden daarna dat machtige voorstanders van de harde lijn in de Raad van Hoeders en de Revolutionaire Garde hadden geknoeid ten gunste van Ahmadinejad.

Omdat geen van de kandidaten een absolute meerderheid heeft behaald, wordt vrijdag een tweede stemronde gehouden, waarin Rafsanjani en Ahmadinejad het tegen elkaar opnemen. Maandag deden eerder op de dag geruchten de ronde dat de tweede ronde zou worden uitgesteld na de beschuldigingen van geknoei met de stembiljetten.

Rafsanjani vroeg zijn landgenoten zondag om steun tegen de „extremisten", die volgens hem de eerste stemronde hebben bezoedeld. Het hervormingsgezinde kamp heeft zich achter Rafsanjani geschaard.

Het regime in Teheran legde drie Iraanse kranten een verschijningsverbod op wegens een kritisch artikel over mogelijke fraude bij de presidentsverkiezingen. Volgens staatspersbureau IRNA kwam de maatregel direct van justitie. Het gaat om de hervormingsgezinde dagbladen Aftabe Yazd, Eqbal en Etemad. De drie zouden maandag een ingezonden brief publiceren van presidentskandidaat Mehdi Karrubi, gericht aan ayatollah Ali Khamenei. Karrubi zou hierin suggereren dat bij de eerste ronde sprake was van gesjoemel.

De Verenigde Staten, die Iran beschouwen als een schurkenstaat, omschreven de stembusgang maandag als „niet representatief" omdat de geestelijk leiders een te grote vinger in de pap hebben gehad bij de keuze van de kandidaten. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de verkiezingen „niet de wreedheid van de theocratie kunnen maskeren". „Het trotse Iraanse volk verdient beter", vindt de zegsman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer