Buitenland

Nieuw offensief VS in westen Irak

Het Amerikaanse en het Iraakse leger zijn een nieuw offensief begonnen in het westen van Irak.

ANP/RTR
17 June 2005 21:51Gewijzigd op 14 November 2020 02:40

Met vliegtuigen, tanks en grondtroepen worden opstandelingen aangevallen die zich in de buurt van de stad Qaim, dicht bij de grens met Syrië, hebben verschanst. Het is de derde grote militaire operatie in zes weken tijd in de westelijke provincie al-Anbar.

Operatie Speer begon vrijdagochtend, meldde een legerwoordvoerder. De actie heeft tot doel Iraakse en buitenlandse strijders die tegen de Amerikanen en de Iraakse regering vechten, uit te schakelen. Verder moeten met het offensief de aanvoerlijnen van de rebellen worden geblokkeerd.

Bij de operatie zijn circa 1000 militairen ingezet. Ziekenhuismedewerkers zeiden dat zeker zeven burgers zijn omgekomen in de confrontatie tussen de rebellen en de Amerikaanse en Iraakse strijdkrachten.

De Amerikaanse strijdkrachten hebben in het offensief zware bommen van 220 kilo afgeworpen, onder meer in Qaim. Dat zou een bolwerk zijn van opstandelingen in de regio. In totaal zouden F-16-gevechtsvliegtuigen negen van dergelijke zware bommen hebben afgeworpen.

In mei voerden de Amerikanen tot twee keer toe een groot offensief uit tegen een ander rebellenbolwerk in de omgeving. Zij arresteerden toen talrijke verdachten. De Jordaanse topterrorist Abu Musab al-Zarqawi, de leider van het verzet in Irak, zou toen gewond zijn geraakt.

De woestijnregio in het westen van Irak is een schuilplaats voor soennitische opstandelingen in hun strijd tegen de Amerikaanse militairen en de nieuwe, door sjiieten gedomineerde regering. Volgens de Amerikanen trekken tal van buitenlandse strijders over de Syrische grens om zich bij het verzet aan te sluiten.

De Amerikanen willen met de strijd in het westen de ruggengraat van het Iraakse verzet breken. Door de rebellen en hun aanvoerlijnen uit te schakelen hopen ze het geweld in de rest van Irak te verminderen. Sinds de installatie van de Iraakse regering in april is het aantal aanslagen alleen maar toegenomen.

In de Iraakse hoofdstad Bagdad was het vrijdag opnieuw raak. Een zelfmoordenaar bracht zijn met explosieven geladen auto vlak bij een sjiitische moskee tot ontploffing. Volgens de politie kwam behalve de dader niemand om het leven, maar raakten vier mensen gewond.

De explosie had plaats toen sjiitische moslims het gebedshuis verlieten na het vrijdaggebed. In de afgelopen maanden zijn er verscheidene aanslagen geweest bij moskeeën van zowel sjiitische als soennitische moslims in Irak. De spanningen tussen beide geloofsgroepen zijn daardoor extra toegenomen.

In Fallujah, ten noorden van Bagdad, kwamen vrijdag twee mensen om het leven bij een aanslag met een autobom. Er vielen elf gewonden. Doelwit waren een aantal passerende politiewagens op patrouille.

Een Amerikaanse sergeant is in staat van beschuldiging gesteld wegens moord op twee officieren in Irak, meldde het Amerikaanse ministerie van Defensie donderdag. De sergeant zou de twee op hun legerbasis bij Tikrit „met voorbedachten rade” op 7 juni hebben gedood. Eerder had het Pentagon bericht dat de twee slachtoffers bij een aanval op de basis waren omgekomen. Over de toedracht van de mogelijke moord is niets meegedeeld.

In april werd een andere Amerikaanse sergeant ter dood veroordeeld wegens moord op twee officieren. De naar verluidt psychisch instabiele dader gooide handgranaten naar een tent met militairen. Twee officieren werden gedood en veertien soldaten raakten gewond. Dat was in het noorden van Koeweit in 2003, net voor de Amerikaanse aanval op Irak.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer