Pluimveehouders kunnen niet zonder antibiotica
Pluimveehouders hebben antibiotica nodig om salmonella te bestrijden.
Met een verbod verliezen de kippenhouders het laatste redmiddel om de bacterie te lijf te gaan, meent voorzitter J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP).
De Europese Commissie zint op een verbod op of een drastische beperking van het gebruik van antibiotica in de pluimveehouderij ter controle van de salmonellabacterie. De maatregel is nodig om te voorkomen dat de bacterie resistent wordt voor het middel en dan ook niet meer te gebruiken is als mensen het nodig hebben.
Minister Veerman van Landbouw heeft de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) advies gevraagd over de Brusselse plannen, liet hij de Tweede Kamer donderdag weten.
Volgens Wolleswinkel proberen boeren op tal van andere manieren te voorkomen dat hun kippen, kalkoenen en ander pluimvee besmet raken met de salmonellabacterie. Dat gebeurt door het goed schoonhouden van de stallen of het enten van de legkippen.
Mochten dergelijke maatregelen niet baten, dan gebruiken ze antibiotica.
„Het is echt het sluitstuk”, aldus de NOP-voorzitter. Het algeheel verbod ziet hij niet zitten, te meer omdat er nauwelijks vergelijkbare alternatieven zijn.
In algemene zin wil de EU het gebruik van antibiotica in de veehouderij terug te dringen.