Kerk & religie

Wereldraad en paus willen met schone lei verdergaan

De Wereldraad van Kerken en de paus willen met een schone lei verdergaan. „We vertrekken vanaf het moment dat Benedictus XVI aan het begin van zijn pontificaat zei dat ook de moeilijkste thema’s bespreekbaar zijn”, vertelde Samuel Kobia, secretaris-generaal van de Wereldraad, donderdag na afloop van zijn bezoek aan Benedictus XVI.

Van onze correspondent
17 June 2005 10:53Gewijzigd op 14 November 2020 02:39

Met de ontmoeting tussen beide mannen kwam een eind aan het vierdaagse bezoek van Kobia aan het Vaticaan.

Door Ratzinger niet af te rekenen op zijn eerdere functie als hoofd van de Vaticaanse congregatie voor de geloofsleer, worden de plooien gladgestreken die waren ontstaan na het uitkomen van de verklaring ”Dominus Iesus”, ruim vier jaar geleden. In het document, dat geschreven was onder verantwoordelijkheid van Ratzinger, stond dat alleen de Rooms-Katholieke Kerk als enige kerk volledige toegang tot het heil heeft.

Het was de derde keer dat beide mannen elkaar dit jaar in Rome ontmoetten. Kobia was bij de begrafenis van Johannes Paulus II en bij de ambtsaanvaarding van Benedictus XVI aanwezig. Maar het was het eerste officiële bezoek van de Afrikaan, die naar eigen zeggen „uiterst warm” werd begroet.

In het vijftien minuten durende gesprek besprak Kobia onder andere de noodzaak van oecumenische vorming. „De klassieke manieren om zich oecumenisch te vormen verminderen geleidelijk. Belangrijke stappen richting eenheid worden onvoldoende bekendgemaakt, onvolledig opgenomen en in de praktijk gebracht.”

Ook bracht Kobia de situatie van Afrika voor het voetlicht. Het continent is het werelddeel van „de hoop voor het christendom.” Medio deze eeuw zullen zich een miljard mensen in Afrika christen noemen. Het wordt daarmee het meest christelijke continent. Probleem is wel, aldus Kobia, dat er nogal wat kerken en individuen zich christen noemen, maar eigenlijk het ”Evangelie van de voorspoed” prediken, gericht op het hier en nu van geld en voorspoed.

Kobia heeft Benedictus XVI niet expliciet gevraagd lid te worden van de Wereldraad, maar „de uitnodiging ligt er nog steeds.” Wel moet de samenwerking zich intensiveren in de gemeenschappelijke werkgroep waarin leden van de Wereldraad en de Rooms-Katholieke Kerk zitting hebben. Kobia nodigde de paus uit voor een tegenbezoek in Genève. Antwoord kreeg hij daar echter niet op.

De Wereldraad van Kerken is een samenwerkingsverband van 347 protestantse, orthodoxe en anglicaanse kerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer