Prinses Laurentien als toekomstige hulpkoningin
Laurentien maakt steeds meer furore als prinses. De vrouw van prins Constantijn blijkt het publiek enthousiast te kunnen maken met haar spontaniteit. De prinses wordt almaar vaker gesignaleerd bij officiële verplichtingen en staat haar mannetje als het gaat om de bestrijding van analfabetisme.
Als lid van het Koninklijk Huis, dat zij bij haar huwelijk met prins Constantijn in 2001 werd, trad prinses Laurentien aanvankelijk weinig op de voorgrond. Alleen bij speciale gebeurtenissen, zoals Koninginnedag en Prinsjesdag, was zij als lid van het Koninklijk Huis aanwezig. Maar na het verdwijnen van haar zwager prins Friso uit de lijn van de troonsopvolging wordt zij meer en meer officieus beschouwd als aanstaande reserve-koningin van Nederland.
Het zou wel eens kunnen zijn dat, wanneer prins Willem-Alexander en prinses Máxima de troon bestegen hebben, prins Constantijn en prinses Laurentien een prominentere rol zullen gaan spelen in de monarchie. Zij zullen voor de nieuwe koning en koningin de rol vervullen die prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven momenteel innemen voor koningin Beatrix en prins Claus. Laurentien als toekomstige hulpkoningin dus.
Qua uiterlijk evolueerde prinses Laurentien sinds haar huwelijk van een tamelijk ongenaakbare en koele vrouw in een moderne dertiger die er toegankelijk en trendy uitziet. De prinses speelt daarmee in op de niet te stillen behoefte aan sterren en status bij het publiek. Zo draagt ze steeds vaker opvallende en felgekleurde kleding van topontwerpers uit de grote wereldsteden.
De prinses heeft intussen haar toko gevonden waarin ze zich kan manifesteren. Sinds enkele jaren zet ze zich met verve in voor de bevordering van alfabetisering. Projecten en initiatieven die gericht zijn op het bestrijden van ongeletterdheid onder volwassenen en het bevorderen van het lezen onder jongeren blijken sterk de belangstelling te hebben van de in 1966 geboren Petra Laurentien Brinkhorst.
„Ik krijg er tranen van in m’n ogen, echt waar, u bent een held”, zo fluisterde ze ooit in Tilburg tegen een man die op latere leeftijd leerde lezen en schrijven en nu anderen werft voor alfabetiseringscursussen. „De ambassadeurs zijn degenen die dat het beste kunnen doen”, zei de prinses na afloop van een toer langs alfabetiseringsprojecten.
Prinses Laurentien wil analfabetisme zo veel mogelijk uit de taboesfeer zien te krijgen, en dat verklaart wellicht haar werklust. Morgen wordt de prinses, die moeder is van twee kinderen, geïnstalleerd als beschermvrouwe van de Vereniging Nederlandse Luister- en Braillebibliotheek (NLBB). Zij neemt de functie bij de NLBB over van koningin Juliana, die voorheen beschermvrouwe was.
Ze houdt tijdens deze bijeenkomst een toespraak over het belang van aan blinden en slechtzienden aangepaste leesvormen, zoals brailleboeken, gesproken boeken en boeken in grootletterdruk. De prinses zal daarbij natuurlijk opnieuw de noodzaak van geletterdheid benadrukken.
Vorig jaar mei lanceerde de prinses de Stichting Lezen & Schrijven, waarvan zij voorzitter is. Ook de Nederlandse Gebarentaal mag zich verheugen in de belangstelling van prinses Laurentien. Als voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven onderstreepte Laurentien onlangs het belang van verhalen in gebarentaal voor de taalontwikkeling van dove kinderen.
Sinds twee jaar werkt de prinses, die met Koninklijke Hoogheid mag worden aangesproken, als onafhankelijk communicatieadviseur. In verband met de werkzaamheden van prins Constantijn voor RAND Europe in Brussel vestigde het gezin van Laurentien zich eind april 2004 in Brussel. Vanuit die plaats steekt ze regelmatig de grens over om haar bezigheden op het gebied van alfabetisering in Nederland handen en voeten te geven.