Coalitie Sri Lanka valt uiteen wegens tsunami–deal
De regeringscoalitie op Sri Lanka is de meerderheid in het parlement kwijtgeraakt. De marxistische JVP heeft besloten op te stappen uit onvrede over plannen van president Kumaratunga om beschikbare hulpgelden voor de slachtoffers van de zeebeving van 26 december te delen met de rebellen van de Tamil Tijgers (LTTE).
Dat hebben de BBC en Srilankaanse media gemeld.
De nationalistische JVP vindt dat de LTTE, dat delen van het eiland in handen heeft, op geen enkele wijze een formele rol moet krijgen in de hulpverlening. Volgens politieke bronnen in Colombo heeft de president maandag tijdens politiek spoedberaad steun gekregen van oppositiepartijen in de volksvertegenwoordiging voor de tsunami–deal.
De LTTE strijdt al tientallen jaren voor een eigen Tamilstaat op Sri Lanka. De binnenlandse oorlog heeft tienduizenden mensen het leven gekost, maar sinds enkele jaren geldt er een wapenstilstand.
Politieke beraad over de status van de gebieden die nog altijd in handen van de Tamil Tijgers zijn, heeft tot dusver nog niet geleid tot een akkoord. Wel lijkt de LTTE intussen bereid genoegen te nemen met een vergaande vorm van zelfbestuur.
Na de zeebeving ontstonden er direct problemen met de hulpverlening in de rebellengebieden. De LTTE zette eigen middelen en mensen in, maar dat bleek al anel onvoldoende. Een hoge LTTE–delegatie ging ook in het buitenland om geld vragen, maar zover bekend leverde dat weinig op. De nood onder de getroffenen van de tsunami’s in de Tamilgebieden is intussen nog altijd hoog en een formeel akkoord tussen de LTTE en de regering zou de situatie flink kunnen verbeteren.