Bijval Marokkaanse ambassadeur voor Verdonk
De Marokkaanse overheid komt woensdag met een officiële verklaring waarin de resultaten van het werkbezoek van minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) aan Marokko staan. Dat heeft de Marokkaanse ambassadeur in Nederland, A. el Mhamdi, dinsdag aan de Nederlandse delegatie laten weten. Hij gaf Verdonk overigens bijval in de verwarring die was ontstaan over de dubbele nationaliteit.
Verdonk had verteld dat de ambtelijk plaatsvervanger van de minister van Justitie positief had gereageerd op de afschaffing van de dubbele nationaliteit voor Marokkanen van de derde generatie in Nederland. Het staat op de wederzijdse agenda terwijl Marokko er tot nu toe nooit over wilde spreken, zo zei ze na afloop van de eerste dag van haar bezoek.
Maar dinsdag liet minister N. Benabdellah van Informatie stellig weten dat afstand doen van de Marokkaanse nationaliteit, niet bespreekbaar is. Het is een elementair recht van Marokkanen en afstand doen daarvan zal volgens hem nooit gebeuren. In Marokko geldt dit als een bijzonder gevoelig onderwerp.
Verdonk kreeg dinsdag enige steun van ambassadeur A. el Mhamdi, die maandag ook aanwezig was bij het overleg van Verdonk op Justitie. Hij bevestigde de lezing van de Nederlandse bewindsvrouw dat de kwestie van de dubbele nationaliteit op de agenda van de gemengde Nederlands–Marokkaanse commissie is gezet. Die komt af en toe bij elkaar om over gezamenlijke onderwerpen te spreken. Tegelijk zei hij dat nu niet over gepraat wordt. Beiden hebben dan gelijk, aldus de ambassadeur.
Verder was Verdonk verbaasd over de bewering van onderminister N . Chekrouni, die belast is met Marokkanen die in het buitenland wonen, dat zij tegen de verplichte taaltoets is. Die moeten Marokkanen straks halen nog voordat zij naar Nederland reizen. Chekrouni vindt dat in strijd met internationaal recht omdat er obstakels worden opgeworpen voor gezinshereniging en –vorming. Verdonk zal haar collega nog om opheldering vragen maar houdt vast aan haar plannen. Hiervoor is overigens steun van een grote Kamermeerderheid.
Dinsdag vloog Verdonk op en neer naar Berkane in het Rif–gebied, de regio waar de meeste Marokkaanse Nederlanders vandaan komen. In het stadje is het steunpunt voor remigranten uit Nederland (SSR) gevestigd. Verdonk liet zich informeren over de situatie van Marokkanen die naar hun vaderland zijn teruggekeerd. Ook sprak zij indringend met een aantal vrouwen die tegen hun wil door hun man of vader zijn achtergelaten in Marokko. De SSR probeert ook hen te helpen.
Zes oudere remigranten lieten de minister weten moeilijk aan een visum te kunnen komen om familie in Nederland te bezoeken. Verdonk zei dat ze de procedures hiervoor wil vereenvoudigen. Verder ervaren de remigranten problemen met de korting op hun WAO–uitkering na een herkeuring. Ze moeten weer deels gaan werken, maar er is geen werk. In heel Marokko zijn er naar schatting 12.000 remigranten met een uitkering van WAO, AOW, ANW, kinderbijslag of een remigratieregeling.
Verdonk sluit woensdagochtend haar bezoek af.