Buitenland

Tientallen doden bij aanslagen Irak

In Irak zijn dinsdag bij verscheidene aanslagen zeker 34 mensen omgekomen. De meeste doden vielen in de noordelijke oliestad Kirkuk. Daar stierven 22 mensen en raakten meer dan tachtig anderen gewond door een zelfmoordaanslag.

ANP/RTR/AFP
14 June 2005 19:54Gewijzigd op 14 November 2020 02:39

De Franse journaliste Florence Aubenas, die dit weekeinde na een gijzeling van vijf maanden vrijkwam, maakte dinsdag intussen verscheidene details bekend over haar ontvoering.

De aanslag in het centrum van Kirkuk was gericht tegen ambtenaren die voor de al–Rafidain Bank op hun salaris wachtten, zo maakte de chef van de plaatselijke politie bekend. Ook enkele kinderen die in de buurt voedsel en snoep verkochten, verloren door de explosie hun leven.

De autoriteiten in Kirkuk zijn bezorgd over groeiende etnische spanningen in de stad waar Koerden, Turkmenen en Arabieren wonen. Koerden vinden dat hun stad onderdeel uitmaakt van het Koerdische autonome gebied in Irak, maar de andere groepen willen hier niets van weten.

De aanslag van dinsdag gebeurde kort voor de beëdiging van Massoud Barzani tot president van de drie noordelijke Koerdische provincies. Barzani, voorzitter van de Koerdische Democratische Partij (KDP), is de eerste president van de Koerdische regio. Hij benadrukte dinsdag dat het gebied deel van Irak zal blijven.

Behalve in Kirkuk vielen er ook in Kaan, nabij het centraal gelegen Baquba, doden bij een aanval met een autobom voor een politiebureau. Daar kwamen in totaal tien mensen om het leven, onder wie twee kinderen. In de omgeving van de zuidoostelijke stad Kut waren twee politiemannen doelwit van een aanval.

Bij de plaats Habbaniya vond de politie maandagavond 24 lijken. Het gaat voornamelijk om medewerkers van een Iraakse beveiligingsbedrijf. De gruwelijke vondst is niet de eerste in Irak. De afgelopen dagen vond de politie al 26 stoffelijke overschotten. De slachtoffers waren geëxecuteerd en hun lichamen vertoonden sporen van marteling.

Aubenas maakte dinsdag intussen verscheidene details bekend over de vijf maanden die zij als gijzelaar in Irak heeft doorgebracht. Zij vertelde dat zij vrijwel de hele tijd geblinddoekt en vastgebonden heeft doorgebracht in een kelderachtige ruimte van twee bij vier meter. Zij kreeg dagelijks een bord rijst en een broodje. De journaliste van het blad Libération werd geslagen als zij te veel bewoog of probeerde met mensen te praten. Liberation wist dinsdag ook te melden dat Aubenas bij haar vrijlating parfum en sieraden van haar ontvoerders meekreeg.

De Franse premier De Villepin bedankte dinsdag de Roemeense autoriteiten voor hun hulp bij de vrijlating van Aubenas. De Franc_aise zelf zei echter niets over de mogelijk betrokkenheid van Roemenië bij haar vrijlating. Ook wilde zij opnieuw niet bevestigen dat zij een deel van de tijd in een ruimte heeft doorgebracht met een of meerdere van de Roemeense journalisten die dit voorjaar in Irak werden vastgehouden.

Roemeense media berichtten dinsdag dat de autoriteiten in Boekarest de hulp hadden ingeroepen van spionnen van de voormalige Roemeense geheime dienst, die onder de communistische dictator Ceaucescu goede contacten onderhield met de Arabische wereld. De voormalige geheimagenten zouden eind mei de vrijlating van de drie Roemeense journalisten voor elkaar hebben gekregen en later hun ervaring hebben gedeeld met Frankrijk om ook Aubenas op vrije voeten te krijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer