Blair wil over alle EU-uitgaven praten
Groot-Brittannië is onder strikte voorwaarden bereid te onderhandelen over de omstreden voorkeurspositie die het land heeft gekregen bij de afdrachten aan ’Brussel’.
De Britse premier Tony Blair bleef er vrijdag bij dat zijn land recht heeft op de miljardenkorting die het al jaren bij de EU geniet, maar liet doorschemeren dat daarover te praten valt als er kritisch naar de algehele uitgaven wordt gekeken. „Als we de manier waarop Europa zijn geld besteedt fundamenteel herzien, staat alles open voor discussie”, zei hij op een persconferentie na een onderhoud met de voorzitter van het Europese parlement, Josep Borrell.
Volgende week praten de Europese leiders over de EU-begroting van 2007 tot 2013. Nederland eist een lagere afdracht. Daarvoor zou ruimte ontstaan als de Britten hun korting deels opgeven.
De Britten krijgen jaarlijks ongeveer 4,5 miljard euro korting op de bijdrage aan de EU-kas en dat bedrag loopt op naarmate de Europese begroting groeit. Vooral Frankrijk dringt aan op het beëindigen van die regeling. Donderdag nog riep de Franse president Chirac de Engelsen op tot een „gebaar van solidariteit.”
Met zijn opmerking van vrijdag heeft Blair de bal teruggekaatst. De Fransen zijn de grootste profiteurs van de Europese landbouwsubsidies. Maar de Franse president Chirac is niet bereid te onderhandelen over een herverdeling van de Europese landbouwsubsidies, zo heeft hij vrijdag herhaald na een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder.
Schröder en de Franse president Chirac hebben elkaar ontmoet om alvast de top van volgende week te bespreken. Na afloop van het treffen in Parijs zeiden de twee leiders dat Londen genoegen moet nemen met een lagere korting, om zo de lasten van de Europese begroting eerlijker te verdelen. „Ik heb de hoop en de verwachting dat dat ook bij de vrienden in Groot-Brittannië zo gezien wordt”, merkte Chirac op.
Schröder en Chirac spraken verder over de Europese Grondwet, waarvan de toekomst onzeker is sinds de Fransen en de Nederlanders er nee tegen hebben gezegd in een referendum. Volgens de Duitse en Franse leiders moet het proces van ratificatie (goedkeuring) in alle landen worden voortgezet, ondanks de verloren referenda.
In Oost-Europa klonk een soortgelijk geluid. De leiders van Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije pleitten voor het doorgaan met ratificatie. Bovendien wilden ze de Unie blijven uitbreiden.
Chirac wil niet onderhandelen over landbouwsubsidies
De onenigheid over de begrotingsplannen voor 2007-2013 draagt bij aan het algemene gevoel van een Europese crisis die na de Franse en Nederlandse verwerping van de Europese grondwet in de referenda onlangs is ontstaan. Zowel de grondwet als de begroting zal op de top van van 16 en 17 juni onderwerp van gesprek zijn.