CDA stevent af op overwinning
Het CDA lijkt af te stevenen op een verkiezingsoverwinning die de partij de grootste van het land maakt. Niet alleen in de peiling van het NIPO van maandag maar ook in de peiling van Interview van dinsdagavond komt het CDA als winnaar uit de bus. De PvdA is in beide peilingen de grote verliezer.
Het CDA staat volgens Interview op 35 zetels. Dat zijn er drie meer dan in de peiling anderhalve week geleden en zes meer dan de christen-democraten er nu hebben in de Tweede Kamer.
Ook de Lijst Pim Fortuyn staat op winst. LPF haalt in de laatste peiling 24 zetels, vijf meer dan in de vorige, die werd gehouden voor de moord op Pim Fortuyn.
De PvdA komt uit op 26 zetels; zes minder dan bij de vorige peiling en negentien minder dan de sociaal-democraten er nu bezetten in de Tweede Kamer.
De VVD komt op 25 zetels en blijft daarmee gelijk ten opzichte van de vorige peiling. In de Tweede Kamer hebben de liberalen 38 zetels. GroenLinks, dat nu elf zetels heeft in de Tweede Kamer, komt in de laatste peiling voor de verkiezingen op dertien zetels.
D66 daalt van veertien zetels in de Kamer naar negen in de peiling. De SP stijgt met drie zetels van vijf naar acht zetels, de ChristenUnie blijft op vijf zetels en de SGP daalt een zetel naar twee zetels. Leefbaar Nederland komt volgens de peiling als nieuwkomer de Tweede Kamer binnen met drie zetels.
Op basis van de peiling zijn twee coalities van drie partijen mogelijk: een rechtse coalitie van CDA, VVD en LPF (84 zetels) en een brede coalitie van PvdA, VVD en CDA (86 zetels). Een centrumlinkse coalitie van CDA, PvdA en GroenLinks haalt met 74 zetels net geen meerderheid.
Premier Kok is de afgelopen dagen druk in de weer geweest om de dreigende schade voor de PvdA te beperken. Lijsttrekker Melkert werd in de luwte gehouden, omdat hij volgens zijn campagneteam niet meer in staat was het boegbeeld van de PvdA te zijn.
Kok trad zowel maandag- als dinsdagavond in enkele tv-programma’s op. Hij riep de bevolking er onder meer toe op „met verstand” te stemmen. Volgens hem geldt een stem voor vier jaar, en is er geen herkansing mogelijk. Elke uitgebracht stem geeft volgens hem richting aan de samenleving.
Fractievoorzitter Rosenmöller van GroenLinks riep burgers ertoe op geen „mensen zonder rijbewijs aan het stuur te zetten.” Volgens Rosenmöller is dat vragen om brokken. Rosenmöller doelde daarmee op de Lijst Pim Fortuyn.
Woordvoerder Herben van de Lijst Pim Fortuyn zei juist te hopen dat zijn partij na de verkiezingen „een vuist” kan maken om veranderingen in Nederland tot stand te brengen.