Verklaringen omzeilen exportverbod Irak door Van Anraat
Het openbaar ministerie (OM) heeft de afgelopen maanden onder meer in de Verenigde Staten een aantal getuigen gehoord die hebben aangegeven dat de Nederlandse zakenman F. van Anraat het exportverbod voor chemische stoffen naar Irak bewust heeft proberen te omzeilen. Dat zei officier van justitie F. Teeven vrijdag tijdens de tweede zogenoemde pro forma–zitting in de strafzaak tegen Van Anraat.
De getuigen zeggen dat de Nederlander op de hoogte was van de exportverboden en die probeerde te omzeilen met schijnconstructies. Een andere getuige heeft de afgelopen maanden verteld dat een bankdirecteur de zakenman met deze schijnconstructies heeft geholpen.
Justitie verdenkt Van Anraat concreet van medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden in Iran en Irak. Het OM vermoedt dat de Nederlander tussen 1984 en 1988 duizenden tonnen grondstoffen voor chemische wapens aan het voormalige regime in Irak heeft geleverd. De toenmalige regering onder leiding van Saddam Hussein heeft die stoffen gebruikt voor het maken van chemische wapens die vervolgens zijn ingezet in de oorlog met Iran (1980 tot 1988) en tegen de Koerdische bevolking in Noord–Irak.
Teeven heeft inmiddels de voortgang van het onderzoek tegen Van Anraat toegelicht. Hij meldde onder meer dat er een nader financieel onderzoek tegen de zakenman is ingesteld. „Aanleiding daarvoor was een afgeluisterd telefoongesprek", vertelde Teeven. „Daarin zei Van Anraat dat hij zou doorgaan met zuinig leven tot het grote geld tot hem kwam".
Ook vertelde de aanklager dat het OM de afgelopen maanden vele tientallen getuigen van gifgasaanvallen heeft ondervraagd. Zo is er twee weken lang met slachtoffers en andere betrokkenen van mosterdgasaanvallen in Iran gesproken. „Daaruit blijkt dat slachtoffers vandaag de dag nog steeds hieronder lijden", verduidelijkte de aanklager.
Een betrokken legerarts heeft inmiddels het verband tussen mosterdgas en het aangerichte zwaar lichamelijk letsel uitgelegd. Het is de bedoeling dat de komende maanden nog meer legerartsen een verklaring over de gevolgen van de gifaanvallen afleggen.
In de zitting van vrijdag komt ook nog de verlenging van het voorarrest van de Nederlander aan de orde. Het OM vindt dat Van Anraat gewoon in voorarrest moet blijven. Van Anraats advocaat J. van Schaik wil dat de voorlopige hechtenis van zijn cliënt wordt opgeheven, omdat volgens hem nog steeds niet is aangetoond dat Van Anraat opzettelijk aan de gifgasaanvallen heeft meegewerkt.