Rechter stuurt bestuur van Antonveneta naar huis
Rechter Giovanni Amenduni van de rechtbank in de Italiaanse stad Padua heeft het nieuwe bestuur van Banca Antonveneta woensdag definitief geschorst.
Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Antonveneta op 30 april slaagden afgevaardigden van Banca Popolare di Lodi (BPL) erin het zittende bestuur naar huis te sturen en te vervangen door BPL-gezinde bestuurders. Lodi is in een strijd verwikkeld met ABN AMRO om Antonveneta over te nemen.
In het oude bestuur zaten mensen die in meerderheid op de hand van ABN AMRO waren. Volgens Amenduni is het nu aan de aandeelhouders van Antonveneta om te bepalen of het oude bestuur zijn plaats terug moet krijgen. Naar verwachting zal zo’n nieuwe aandeelhoudersvergadering plaatshebben na 22 juni, de datum waarop het bod van ABN AMRO op Antonveneta afloopt.
Na de tumultueuze bijeenkomst op 30 april stapte ABN AMRO naar de rechter. De Nederlandse bank wilde via die weg de uitslag van de stemming op de aandeelhoudersvergadering ongedaan maken. Volgens ABN AMRO was het optreden van BPL onrechtmatig, omdat de Italiaanse bank heimelijk een pact met andere aandeelhouders had gesloten tegen de Nederlandse bank.
ABN AMRO, dat momenteel een belang van 21 procent in Antonveneta heeft, legde eind maart een bod van 6,3 miljard euro in contanten op tafel voor het resterende belang in de Noord-Italiaanse bank. Dat kwam neer op een bod van 25 euro per aandeel. Op last van de Italiaanse beurswaakhond Consob zette BPL daar een eigen contant bod ter waarde van 24,47 euro per aandeel tegenover. Inmiddels heeft de rivaal van ABN AMRO zijn oorspronkelijke ’papieren’ bod (aandelen, obligaties) van 26 euro per aandeel met een kapitaalinjectie van 1,5 miljard aantrekkelijker kunnen maken.
De Italiaanse krant Finanza & Mercati meldde woensdag dat ABN AMRO bereid zou zijn z’n belang in Antonveneta aan Lodi te verkopen. De Nederlanders zouden op die manier een behoorlijke boekwinst op hun stukken Antonveneta realiseren. Als reden voor de verkoop zou gelden dat tot nu toe maar weinig aandeelhouders op het bod van ABN AMRO zijn ingegaan. De Nederlandse bank liet in een reactie weten dat hij op dit moment geen reden ziet om te veronderstellen dat zijn bod niet wordt geaccepteerd.