HIV-besmetting vaak onbekend
Meer dan de helft van de HIV-besmette drugsgebruikers in Rotterdam weet niet dat hij of zij seropositief is. Ongeveer 10 procent van de injecterende gebruikers heeft het virus.
Dat bleek dinsdag uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD Rotterdam en omstreken.
Uit het rapport komt ook naar voren dat 12 procent van de tippelende prostituees en een op de vijf ”transgenders” (transseksuelen en travestieten) in Rotterdam HIV-positief is. Ook in andere delen van Nederland zijn dergelijke onderzoeken gedaan. De resultaten van Den Haag en Amsterdam worden later dit jaar bekend.
De onderzoekers wilden weten hoe vaak het virus dat aids kan veroorzaken onder risicogroepen voorkomt. Ook wilden ze zicht krijgen op het seksueel gedrag. Daarmee kwam het risico op verspreiding van HIV naar voren.
Het onderzoek, waarvoor in 2002 en 2003 veldwerk werd verricht en waarvan nu de analyses af zijn, toonde onder Kaapverdianen, Surinamers en Antillianen nauwelijks HIV-besmettingen aan. Zij lopen echter wel een verhoogd risico, omdat ze relatief veel partners (tegelijkertijd) hebben. Ook gebruiken zij weinig condooms. Ook heeft een deel van hen geslachtsgemeenschap in het land van herkomst, waar HIV vaker voorkomt.
Tests wezen uit dat 21 procent van de ondervraagden een seksueel overdraagbare aandoening (soa) had.
Van de tippelaarsters is 12 procent besmet, van de prostituees in clubs 2 procent. De meesten (88 procent) van de 109 ondervraagde prostituees zeggen condooms te gebruiken. De helft van hen geeft aan dat deze geregeld scheuren. De GGD geeft hen daarom informatie over hoe zij het voorbehoedsmiddel het beste kunnen gebruiken om het risico op knappen te verkleinen.
De GGD was dinsdag niet echt verrast door de resultaten. Wel had clusterdirecteur O. de Zwart van infectieziektebestrijding verwacht dat het aantal HIV-besmettingen onder de migrantengroepen iets hoger zou zijn. De GGD neemt geen extra maatregelen op basis van dit onderzoek. Wel hoopt De Zwart dat dit rapport over een aantal jaren een vervolg krijgt.
Deze keer deden 56 tippelaars, 53 prostituees in clubs, 452 drugsgebruikers, 180 Antillianen, 207 Surinamers en 192 Kaapverdianen mee. Van de prostituees waren er vijftien transgender. In Rotterdam is voor Kaapverdianen gekozen, omdat deze groep er vrij groot is. In Amsterdam heeft de GGD bijvoorbeeld Ghanezen onderzocht.