Forse kritiek CDA op EU–begroting Zalm
Het CDA in het Europees Parlement heeft forse kritiek op de Europese begrotingsplannen van minister Zalm van Financiën. Volgens CDA–europarlementariër Maat komt een recent voorstel van huidig EU–voorzitter Luxemburg „al wel een heel eind in de goede richting", waar Zalm dat plan als te gering omschreef. De bijdrage per hoofd van de bevolking zou voor Nederland door dat Luxemburgs plan dalen tot 90 euro per hoofd van de bevolking.
Volgens Maat geeft Zalm ook een verkeerde voorstelling van zaken door in zijn ogen onterecht douane–inkomsten van de haven van Rotterdam bij de Nederlandse bijdrage aan Europa op te tellen. „Zijn Europese collega’s weten al jaren dat hij dat doet, maar helaas is de gemiddelde Nederlandse burger wat minder goedgelovig dan zij", aldus Maat dinsdagmiddag. „Je moet het ook niet vreemd vinden dat mensen zeggen dat Nederland teveel betaalt aan Europa als je dat al tien jaar roept. Wie wind zaait, zal storm oogsten".
De CDA’er denkt dat Nederland per hoofd van de bevolking op eenzelfde niveau als bijvoorbeeld Denemarken uit kan komen door bepaalde onderdelen uit het beleid voor plattelandsontwikkeling, zoals uitgaven voor milieu en leefbaarheid, niet meer Europees te financieren. „Dat kan even goed op nationale schaal", stelde Maat, die daarmee plannen in die richting steunt van partijgenoot en minister van Buitenlandse Zaken Bot.
Denemarken betaalt nu 80 euro per inwoner netto aan de EU. Nederland zou volgens voorstellen van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, uitkomen op een bijdrage van 180 tot 200 euro per inwoner per jaar. In die berekening zijn de douane–inkomsten van Rotterdam wel meegeteeld.
Als dat niet gebeurt zou de gemiddelde Nederlander 106 euro per jaar betalen aan Europa. Luxemburg wil Nederland tegemoet komen door daar nog eens zo’n 16 euro vanaf te doen, via een lagere afdracht van BTW–inkomsten aan Brussel. Dat zou Nederland op jaarbasis 350 tot 500 miljoen euro schelen. Zalm vindt niet ver genoeg gaan. Premier Balkenende zei eerder echter ook al dat het Luxemburgse voorstel de goede kant uit gaat.