Verdonk: Toelatingsregeling komt er
De Nederlandse toelatings– en terugkeerregeling voor Antilliaanse probleemjongeren komt er volgens minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) hoe dan ook. „Ik ben niet op andere gedachten te brengen", zei ze dinsdag.
Eerder op de ochtend ontving ze de Antilliaanse premier Ys, die wil dat de Nederlandse regering de plannen intrekt. Maar Verdonk benadrukte dat de regeling niet meer ter discussie staat. Over de uitvoering ervan valt nog wel te praten, heeft ze tegen Ys gezegd.
De premier vindt de voorstellen discriminerend. „Dat is onzin", zei Verdonk. Het is volgens haar juridisch mogelijk om een aparte regeling te treffen voor een specifieke groep, in dit geval Antilliaanse en Arubaanse „risicojongeren", die voor veel overlast zorgen of kunnen zorgen.
Verdonk zei dat ze een goed gesprek met Ys heeft gehad, maar dat ze inhoudelijk niet tot elkaar zijn gekomen. Wat Den Haag betreft mogen Antilliaanse en Arubaanse jongeren alleen nog maar in Nederland blijven, als ze binnen drie maanden een baan hebben of studeren. Bovendien moet de rechter Antilliaanse jongeren die in ons land zijn veroordeeld, kunnen terugsturen.
Verdonk verwierp de beschuldiging van Ys dat Nederland met de regeling twee soorten Nederlanders creëert en daarmee de mensenrechten schendt. Ook wees ze erop dat een meerderheid in de Tweede Kamer (CDA, VVD, D66, LPF en SGP) de plannen steunt. De regering voert de maatregelen desnoods eenzijdig in. „Ik heb Ys niet nodig. Dat is de winst van deze regeling", zei Verdonk.
Ys had er recent op gezinspeeld dat de plannen tot „apartheid" en „razzia’s in Antilliaanse wijken in Nederland" kunnen leiden. Verdonk vindt dat „te grote woorden" en ze heeft de premier gezegd dat dat niet de manier is om met het probleem om te gaan. Ys meent dat de voorgestelde regeling de relatie tussen Nederland en de Nederlandse Antillen behoorlijk schaadt, maar Verdonk zei dat niet zo te ervaren.
Ys zei later op de dag niet te hebben gemerkt dat minister Verdonk boos was. Hij ervoer juist begrip voor zijn standpunt, hoewel de meningen verdeeld blijven. Ook bij premier Balkenende merkte hij dat. Ys kreeg de toezegging dat het onderwerp op de agenda van de komende Rijksministerraad staat, 24 juni. Hij wilde niet ingaan op de stelligheid van Verdonk. „We wachten het besluit van de Rijksministerraad af. Het kabinet heeft tijd nodig voor ons standpunt. Ik ben hier om dat te verhelderen", zei de Antilliaanse premier.