Kerken laken tv-uitzending
De Rooms-Katholieke Kerk en de Protestantse Kerk in Nederland hebben maandag in een gezamenlijk persbericht geprotesteerd tegen de televisieserie ”God bestaat niet” die de RVU vanaf vanavond uitzendt. Het programma van de omstreden makers Rob Muntz en Paul Jan van de Wint is volgens de kerken nodeloos kwetsend voor gelovigen.
De rooms-katholieke Nicolaaskerk in Amsterdam, waar het programma is opgenomen, heeft vrijdag tevergeefs geprobeerd via de rechter uitzending te voorkomen. De RVU moet wel aan het begin en het einde van de uitzendingen een tekst tonen die duidelijk maakt dat de kerk zich van het programma distantieert en het betreurt dat het godshuis als decor dient.
RVU-directeur Groenendijk ziet dat niet als een afgang. „Integendeel, wij hebben vorige week zelf aangeboden om het bericht in beeld te brengen. De rechter heeft dat later als eis overgenomen.”
In ”God bestaat niet” praten wetenschappers over „het gevaar, de functie en de absurditeit van het geloof.” De interviews worden afgewisseld met absurdistische filmpjes, die „de mening van de spreker moeten visualiseren.” Zo is te zien hoe een gekruisigde Jezus van de muur in de huiskamer wordt gehaald, waarna een naakte, donkere vrouw aan hetzelfde kruis wordt gespijkerd. Groenendijk: „In de uitzending wordt onder meer de vraag gesteld of Jezus een man of vrouw was. Daar hoort dat filmpje bij.”
In een ander filmpje blaast een man een schoolbus op. In plaats van jonge maagden wacht hem in het hiernamaals een naakte, bejaarde vrouw. „Het lijdt geen twijfel dat dit programma veel mensen, met name gelovigen, nodeloos zal kwetsen en provoceren en een negatieve bijdrage levert aan de zo gewenste maatschappelijke dialoog tussen gelovigen en niet-gelovigen”, aldus de kerken.
Groenendijk: „Er zijn in het publieke bestel programma’s die die de boodschap uitdragen dat God bestaat. Alle respect, maar er kunnen in hetzelfde bestel ook programma’s worden uitgezonden die het tegendeel beweren. Daarbij weet je dat je snel op tenen kan staan, maar dat is voor ons geen doel op zich.”
Volgens Groenendijk was het kerkbestuur van tevoren op de hoogte van welke beelden in de kerk gemaakt zouden worden. „Pas toen de uitzending klaar was, kwamen de bezwaren. De filmpjes zijn bovendien niet in de kerk opgenomen.”
De Tweede-Kamerfractie van de ChristenUnie heeft vrijdag al een brief naar de RVU gestuurd. De partij hoopte met stille diplomatie iets te bereiken, maar hangt na het protest van de kerken de eigen bezwaren ook maar aan de grote klok. „Men moet weten dat de bezwaren breder leven, niet alleen bij de kerken”, zegt parlementariër Slob.