Binnenland

Bedreigingen leerkrachten door ouders op veel scholen

Op bijna 2600 scholen in het basis– en speciaal onderwijs zijn leerkrachten of directieleden in de afgelopen drie jaar een of meer keren bedreigd door ouders van leerlingen. Dat is 37 procent van het totaal aantal scholen. Op meer dan 750 scholen is personeel zelfs een of meer keren het slachtoffer geworden van fysiek geweld door ouders.

ANP
3 June 2005 15:18Gewijzigd op 14 November 2020 02:37

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS) onder haar achterban (bijna 5000 leidinggevenden in het primair onderwijs). Ruim zeshonderd directieleden vulden de vragenlijst in.

Agressie van ouders komt het vaakst tot uiting in verbaal geweld. Van de scholen heeft 58 procent daar in de afgelopen drie jaar minstens eenmaal mee te maken gehad.

De AVS is geschrokken van de uitkomsten. „Het is onaanvaardbaar dat verbaal en fysiek geweld door ouders op scholen wordt gebruikt. Scholen moeten een veilige leeromgeving zijn voor kinderen en een veilige werkomgeving voor het personeel", aldus voorzitter Ton Duif.

Over de aanpak van de problematiek door de scholen is Duif redelijk tevreden. De meeste scholen (85 procent) hebben een gedragscode, die ze jaarlijks met de leerlingen bespreken en waarvan ze de naleving controleren. Leraren en schoolleiding hebben volgens hem wel meer training nodig in het omgaan met verbaal geweld en ernstiger gedrag van ouders. Een calamiteitenplan voor ernstige incidenten ontbreekt nog op veel scholen.

De Algemene Onderwijsbond (AOb) is niet verbaasd over de uitkomst van het onderzoek. Volgens een woordvoerder kwam de bond twee jaar geleden tot dezelfde conclusies door een eigen onderzoek. De twee onderzoeken laten wel zien dat de ontwikkelingen op het gebied van geweldsbestrijding in het onderwijs niet snel gaan.

„In december is de CAO aangepast, zodat alle scholen nu verplicht zijn een veiligheidsbeleid te hebben en te bespreken. Dat is een stap in de goede richting. Maar het is nog steeds niet mogelijk om anoniem aangifte te doen als docent, hoewel daar wel heel veel behoefte aan is", aldus de woordvoerder van de AOb. Volgens hem gaan de ontwikkelingen veel trager dan gewenst.

Daarnaast liet de AOb weten dat veel docenten in het lager onderwijs al cursussen volgen om te leren omgaan met dreigende situaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer