Europa in verwarring
Een mogelijke invoering van een Europese grondwet lijkt met de dag onwaarschijnlijker te worden. In diverse Europese landen komen steeds meer twijfels over de te houden referenda waarin de ratificatie van het honderden pagina’s tellende document aan de bevolking moet worden voorgelegd.
De Ierse regering wil haar beslissing over een volksraadpleging uitstellen tot na de Europese top van 16 en 17 juni. Minister van Buitenlandse Zaken Dermot Ahern sprak van „een zeer moeilijke situatie.”
Portugal wacht ook de uitslag van die top af voordat het met een beslissing komt over het al dan niet houden van een referendum. De stemming stond gepland voor oktober. „Het kan gebeuren dat de 25 landen, zittend rond de tafel, in overeenstemming en zonder enige druk tot de conclusie komen dat het beter is te stoppen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Freitas do Amaral.
Nieuwkomer Estland stelde gisteren de voor deze maand geplande ratificatie van de EU grondwet uit tot dit najaar. Voorzitter Reinsalu van de parlementaire commissie voor constitutionele zaken verzekerde evenwel dat de maatregel niets te maken heeft met de uitslagen in Frankrijk en Nederland.
In landen als Denemarken en Luxemburg staat de bevolking intussen ook steeds minder te trappelen om invoering van de grondwet te steunen. Volgens een deze week gehouden peiling heeft het nee kamp in Denemarken voor het eerst een meerderheid. De Denen vellen zoals het er nu naar uitziet op 27 september een vonnis over de Europese grondwet.
De Luxemburgse premier Jean Claude Juncker –tevens tot 1 juli voorzitter van de Unie– zei ontslag te zullen nemen als zijn land volgende maand tijdens een referendum de Europese grondwet verwerpt. „Het is een kwestie van fatsoen voor de kiezers van Luxemburg”, zei de 50 jarige Juncker, die een van de langstzittende leiders binnen de Europese Unie is.
Premier Balkenende voelt niets voor crisisoverleg met de zes oprichters van de Unie. Na afloop van het wekelijkse kabinetsberaad noemde de minister president een dergelijk overleg „een slecht signaal.”
Het voorstel tot een crisisoverleg kwam vrijdag van de Duitse bondskanselier Schröder. Balkenende vindt dat zo’n overleg vreemd overkomt op de tien nieuwe lidstaten.
Overigens toonde Balkenende zich ontevreden over de manier waarop sommige tegenstanders campagne hebben gevoerd. Zo hekelde hij de wijze waarop de SP te werk was gegaan.