Binnenland

Werkgevers blijven grondwet steunen

VNO-NCW betreurt het Nederlandse nee tegen de Europese grondwet. De werkgevers blijven die desondanks steunen, omdat deze volgens hen de basis legt voor een democratischer en slagvaardiger Europa. De organisatie roept op geen vergaande consequenties te trekken uit het nee van Frankrijk en Nederland.

ANP
2 June 2005 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 02:36

„Alles moet worden gedaan om het vertrouwen te herstellen en snel een eind te maken aan de onzekere situatie die nu is ontstaan”, reageerde de organisatie op de uitslag. VNO-NCW heeft uitgebreid campagne gevoerd om de stemming in positieve richting te duwen.

De werkgevers roepen daarom Europese en nationale politici op alles in het werk te stellen om de Europese Unie effectief te besturen. Europa moet doorgaan met versterking van de economie, gericht op groei en banen, vindt VNO-NCW.

Volgens de nieuwe FNV-voorzitter Jongerius is het nee tegen de Europese grondwet een belangrijk signaal dat Europa socialer moet worden. Politici hebben volgens de vakbeweging de zaak niet eenvoudiger gemaakt door hun arrogante houding.

Jongerius vindt dat het referendum een groot succes is en reden om zo’n volksstemming vaker te doen. „Zo dwingt de Nederlandse overheid zichzelf om meer rekening te houden met de wensen en gevoelens van de burgers.” Mensen houden er volgens haar niet van „om te worden behandeld als kleine kinderen die „we het nog eens een keer gaan uitleggen.”

De FNV had geen stemadvies afgegeven, maar wel uitgedragen dat de grondwet sociaal-economisch een stap vooruit betekent. Een sociaal Europa zou vooral in de praktijk moeten ontstaan.

Volgens MKB-Nederland moet ondanks verwerping van de grondwet verder gewerkt worden aan de noodzakelijke economische hervormingen in Europa. Politieke instabiliteit mag het zogenoemde Lissabon-proces niet vertragen.

Het midden- en kleinbedrijf vindt dat de Nederlandse politiek de kloof tussen burger en Europa moet verkleinen, door proactiever de Brusselse agenda’s te volgen en vroegtijdig in het parlement en met de belangenorganisaties te bespreken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer