Israël trekt Gazastrook vooralsnog niet binnen
Israël ziet er vooralsnog van af een invasie uit te voeren in de Gazastrook. Vrijdag stuurde Israël tanks en troepen op weg om als vergelding voor een Palestijnse zelfmoordaanslag, waarbij dinsdag vijftien doden vielen, de Gazastrook binnen te vallen. Bij de grens met de Gazastrook stonden zondag nog altijd tanks en troepen, maar reservisten die voor de operatie in de Gazastrook waren opgeroepen, mochten terugkeren naar huis.
De voorzitter van de Israëlische parlementscommissie voor buitenlandse zaken en defensie, David Magen, zei dat de invasie is uitgesteld om Arabische landen de kans te geven de Palestijnse Autoriteit onder druk te zetten om een eind te maken aan aanslagen tegen Israël. Een legerwoordvoerder zei echter dat de invasie niet doorging omdat er te veel details waren uitgelekt. De Israëlische radio meldde dat de meeste van de Palestijnse militanten die het leger in de Gazastrook had willen oppakken al ondergronds zijn gegaan en dat in plaatsen en vluchtelingenkampen boobytraps zijn gelegd. Israëlische kranten beweerden dat er onder druk van de Verenigde Staten van de invasie is afgezien.
De Amerikaanse regering heeft aangekondigd CIA-directeur Tenet naar het Midden-Oosten te zullen sturen om te bemiddelen. Wanneer Tenet afreist, is nog niet bekend. De Israëlische minister van Defensie, Benyamin Ben-Eliëzer, zei dat zijn land bereid is „het vredesproces een kans te geven en te wachten.” Wel benadrukte hij dat Israël niet zal nalaten te reageren, mocht er opnieuw een aanslag worden gepleegd.
Bij de Joodse nederzetting Rafiah Yam in de Gazastrook schoot een Palestijn zondag zijn Israëlische werkgever dood. Bronnen bij het leger zeiden te vermoeden dat de moord een politieke achtergrond had. De vermoedelijke dader is kort na de moord opgepakt.
Zaterdag werd in de Gazastrook het lichaam gevonden van een 14-jarige Palestijnse jongen die een dag eerder in de buurt van een Israëlische legerpost door soldaten was neergeschoten. Palestijnse ambulances konden vrijdag niet bij de jongen komen. Volgens een EHBO-arts in Gaza, Moawiya Hassanain, had het leven van de jongen gered kunnen worden als hij tijdig medische hulp had gekregen. Twee andere jongens, van 11 en 14, die eveneens door Israëlische soldaten werden neergeschoten en verwond, konden vrijdag wel worden weggevoerd. Het leger bevestigde dat soldaten waarschuwingsschoten losten toen de ambulances bij de gewonde jongens probeerden te komen.
In de Geboortekerk in Bethlehem is zondag een speciale oecumenische gebedsdienst gehouden. Een andere dienst werd geleid door kardinaal Roger Etchegaray, een gezant van het Vaticaan die betrokken was bij de onderhandelingen die vrijdag na 39 dagen een einde maakten aan het Israëlische beleg van de kerk. „We moeten het land van Jezus vrede bezorgen door middel van dialoog en niet door middel van geweld”, zo hield de kardinaal de kerkgangers voor. In het Vaticaan zei paus Johannes Paulus II buitengewoon opgelucht te zijn dat het beleg van de kerk voorbij is.
„De universele boodschap van Bethlehem is liefde, gerechtigheid, verzoening en vrede”, aldus de paus, „en het zijn deze pijlers waarop een toekomst kan worden gebouwd waarin de rechten van het Israëlische en het Palestijnse volk, in wederzijds vertrouwen, worden gerespecteerd.”
Het beleg begon op 2 april, toen ruim 200 Palestijnen zich in kerk verschansten, op de vlucht voor een offensief van het Israëlische leger. De aanwezigheid van enkele tientallen militanten onder de Palestijnen zorgde ervoor dat Israël de kerk bleef belegeren. Uiteindelijk werd vrijdag overeengekomen dat 26 van de militanten verbannen zouden worden naar de Gazastrook en dertien naar Europese landen. De 26 naar Gaza verbannen militanten verblijven op kosten van de Palestijnse leider Yasser Arafat in een luxe hotel, waar ze in de watten worden gelegd. De dertien anderen verblijven in afwachting van de beslissing welke EU-landen hen zullen opnemen op Cyprus. Zij mogen hun hotel niet verlaten, volgens de Palestijnse gezant op Cyprus, Samir Abu Ghazaleh, in verband met hun eigen veiligheid. Een van de dertien verblijft niet in het hotel, maar ligt met een gebroken been in het ziekenhuis.