Vervoer Amsterdam plat vanwege staking
Het gemeentelijke openbaar vervoer in Amsterdam is maandagmorgen in de ochtendspits stilgevallen door een ambtenarenstaking. Tienduizenden reizigers moesten in de hoofdstad uitwijken naar de auto, fiets of een wandeling om hun bestemming te bereiken. De staking verliep zonder grote problemen.
De gemeenteambtenaren in Amsterdam voeren maandag heel de dag actie omdat ze boos zijn over het mislukken van onderhandelingen over een nieuwe CAO.
De actiedag begon om 05.30 uur bij het gemeentelijk vervoerbedrijf (GVB). Ongeveer 800 werknemers, de complete ochtendploeg, legden drie uur lang het werk neer. Daardoor reden er tot 08.30 uur geen bussen, metrotreinen en trams en lag de veerdienst over het IJ stil.
Bestuurslid T. de Jong van vakbond Abvakabo FNV was tevreden over het verloop van de werkonderbreking. „De staking is gedisciplineerd verlopen en we denken dat onze boodschap is overgekomen.” Op een enkele toerist na wisten vrijwel alle reizigers van tevoren al van de staking.
De treinen van de Nederlandse Spoorwegen en de bussen van regiovervoerder Connexxion reden overigens gewoon. In de bussen was het volgens een Connexxion-woordvoerder erg druk. „Maar we hebben nergens grote groepen mensen hoeven laten staan.”
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) liet weten dat het moment van de werkonderbreking ietwat ongelukkig was gekozen. Deze week hebben er nog examens plaats, volgende week niet meer.
De gemeenteambtenaren in Nederland voeren al enige tijd acties waarin ze hun ongenoegen uiten over de vastgelopen CAO-onderhandelingen. Eind april liepen de onderhandelingen na een jaar uiteindelijk stuk op de looneis en het zogenoemde functioneel leeftijdsontslag (FLO).
Vanmiddag hielden de vakbonden nog een manifestatie bij het stadhuis in Amsterdam, waarbij voorzitter E. Snoey van Abvakabo FNV een toespraak zou geven. Burgemeester Cohen van Amsterdam kreeg een petitie overhandigd.
Later in de week staan ook kleinschaliger acties op het programma in Eindhoven en Almere (dinsdag), Utrecht (woensdag), Rotterdam, Haarlem, Maastricht (donderdag) en Den Haag (vrijdag). Deze acties bestaan uit werkonderbrekingen en manifestaties. Het openbaar vervoer wordt buiten Amsterdam nergens getroffen.
Dat zal wel gebeuren op donderdag 9 juni, als de bonden een landelijke actiedag zullen organiseren.