Extra artsen voor WAO-herkeuringen
Uitkeringsinstantie UWV gaat artsen van buitenaf inhuren voor de herkeuring van WAO’ers. Dat gebeurt om de achterstanden bij de herkeuringen in te lopen.
Vorig jaar werden er veel minder uitgevoerd dan de bedoeling was. In het eerste kwartaal van dit jaar is de achterstand verder opgelopen.
Als het tempo niet stijgt, ligt het UWV eind dit jaar 150.000 herkeuringen achter.
Het aantal mensen met een WAO-uitkering is in het eerste kwartaal van dit jaar met 11.000 gedaald tot 755.000. Dat blijkt uit het kwartaalverslag dat uitkeringsinstantie UWV vrijdag naar buiten heeft gebracht.
Er komen dit jaar maar weinig nieuwe WAO’ers bij, omdat mensen nu na twee jaar in plaats van na één jaar Ziektewet in de WAO komen. Tegelijkertijd houden minder mensen recht op een uitkering als gevolg van de strengere herkeuring van WAO’ers.
Tot nu toe zijn ruim 22.000 mensen herkeurd. Van deze WAO’ers werd in de helft van de gevallen de uitkering verlaagd of beëindigd. Van de groep herkeurde jonggehandicapten was dat 9 procent. Gemiddeld mondde 37 procent van de herkeuringen uit in een lagere uitkering of stopzetting van de uitkering.
Van hen heeft 24 procent bezwaar aangetekend. Dat percentage ligt maar een fractie boven het aantal mensen dat na de gebruikelijke herkeuringen na één en vijf jaar protest aantekenen, zo schrijft minister De Geus van Sociale Zaken in een brief aan de Tweede kamer. Daaruit blijkt volgens de minister dat UWV zorgvuldig te werk gaat bij de grootscheepse herkeuringsoperatie, waarbij in totaal 325.000 WAO’ers opnieuw worden beoordeeld.
Het UWV verwacht dat aan het eind van dit jaar ongeveer 700.000 mensen een WAO-uitkering ontvangen.
Uit het kwartaalverslag van UWV blijkt verder het aantal mensen met een werkloosheidsuitkering is gestegen met 16.000 tot bijna 338.000. UWV verwacht dat dit aantal aan het einde van het jaar rond de 334.000 ligt.
Het aantal jeugdwerklozen dat staat ingeschreven bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI), is voor het eerst sinds drie jaar gedaald tot onder de 50.000. Er staan nu 48.550 jongeren onder de 23 jaar ingeschreven. In februari 2004 waren dat er nog 60.800.
Het gaat de goede kant op, concludeerde voorzitter H. de Boer van de Taskforce Jeugdwerkloosheid vrijdag. Om „echt door te stoten” moet het kabinet zo spoedig mogelijk een no-riskpolis mogelijk maken voor werkgevers die werkloze jongeren aannemen en in hen investeren, aldus De Boer.
De Taskforce werd begin 2004 in het leven geroepen om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Dit jaar hebben de Taskforce en het CWI al 6244 extra jongeren aan een baan geholpen. In het lenteoffensief dat zij in april inzetten, gingen de instellingen er extra hard tegenaan om jeugdbanen te creëren. Om de jongeren te bereiken, gebruiken zij ook onorthodoxe middelen als sms-acties.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateerde eerder deze maand dat de werkloosheid onder jongeren niet meer groeit. In het eerste kwartaal van dit jaar waren volgens CBS-cijfers 115.000 jongeren tussen de 15 en 24 werkloos.