Armer dan arm in Capelse Chinese Muur
Daar staan ze dan. Letterlijk op straat gezet. Man, vrouw en een klein kindje. Wegens huurschuld moeten ze hun flat in Capelle aan den IJssel uit. Ze zijn niet de enigen. Elke maand wordt enkele gezinnen de deur gewezen. Over aantallen doen woordvoerders van betrokken instanties geheimzinnig.
De flats de Purmer- en de Schermerhoek in heten in de volksmond de Chinese Muur. Drie tot 5 procent van de bewoners leeft er onder erbarmelijke omstandigheden, aldus Peter de Haan van Bewonersondersteuning Capelle (BOC). Aan de buitenkant van de flats is dat nauwelijks te zien. Nog niet zo lang geleden kregen de flats een forse opknapbeurt.
„De woningen zijn gemakkelijk bereikbaar voor lage inkomensgroepen vanwege de lage huur”, zegt De Haan. „Veel mensen uit de sociale onderklasse vinden er huisvesting. Dat is de reden waarom in deze buurt meer dan elders in Capelle aan den IJssel mensen hun huis worden uitgezet wegens huurschuld, van stroom en gas worden afgesneden en in een schuldhulpverleningstraject zitten.”
Nieuw is het probleem volgens De Haan niet. „Al zeker tien jaar worden met enige regelmaat mensen hun huis uitgezet.” Dat het nu actueel is, komt doordat een woordvoerder van de verhuurder, Com.wonen, in de regionale pers uitspraken heeft gedaan over de kosten van het inhuren van een incassobureau. Er is veel geld mee gemoeid, zei de zegsman.
Betekent dit dat verhuurders mensen met een huurschuld zo snel mogelijk het huis uitzetten? GroenLinks-gemeenteraadslid A. van Mourik moet er niet aan denken. Hij wil van het college van B en W weten of dat praktijk is. Het gemeentebestuur zal volgende maand duidelijkheid verschaffen, aldus voorlichter Marjan Korsten.
Volgens de BOC woont 18 procent van alle uitkeringsgerechtigden in de Chinese Muur. Hetzelfde geldt voor 21 procent van alle Capellenaren die in een schuldhulpverleningstraject zit. „Niet vreemd”, zegt een wijkcontactfunctionaris van de gemeente. Samen met de BOC doet het wijk- en buurtbeheer er alles aan om bewoners met schulden op te sporen. „Mensen lopen nu eenmaal niet met hun armoede te koop. Ze schamen zich ervoor en kruipen in een isolement, maken de post niet meer open en zakken steeds verder weg. Totdat ze letterlijk in het donker komen te zitten, ze niet of nauwelijks openstaan voor schuldhulpverlening en uiteindelijk de rechter tot huisuitzetting besluit.”
Waar blijven deze mensen? Marjan Korsten: „In de regio Rotterdam-Rijnmond hebben we de afspraak dat Rotterdam als centrumgemeente zich over deze mensen ontfermt. Ze komen daar in de daklozenopvang terecht.”
Speciaal voor de daklozen heeft de BOC een buurtwinkel opgezet waar mensen met problemen om hulp kunnen vragen. Eventueel gaan medewerkers zelf de deuren langs. „We willen zo laagdrempelig mogelijk opereren”, zegt Peter de Haan. „Het is niet voor niets dat de sociale huisbaas, Com.wonen, een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente heeft gesloten om de armoedeproblematiek in de Chinese Muur aan te pakken. Iemand het huis uitzetten is vanzelfsprekend de allerlaatste stap in een heel proces.”
In de kleinere buurgemeente Nieuwerkerk aan den IJssel speelt de armoedeproblematiek op veel beperktere schaal. „Huisuitzetting vindt hier hooguit tien keer per jaar plaats”, zegt Peter Kaufmann, hoofd van de afdeling sociale zaken van de gemeente. „In de schuldhulpverlening zitten nu ongeveer tachtig mensen. We zien wel een stijgende tendens, maar dat is ook landelijk het geval.”