Economie

Nederland springt er gunstig uit

Terwijl de Europese Commissie de groeiprognose voor de economie neerwaarts bijstelt, blijft de Europese Centrale Bank bezorgd over de aanhoudend hoge inflatie. Met de Nederlandse inflatie, afgelopen jaar een uitschieter in negatieve zin, gaat het langzamerhand echter de goede kant uit. Voor dit jaar kan ons land een gematigde economische groei tegemoetzien.

Redactie economie
10 May 2002 22:01Gewijzigd op 13 November 2020 23:34

De eerste interessante cijfers afgelopen week werden dinsdag gepubliceerd. De Duitse werkloosheid was in de maand april volgens verwachting onveranderd gebleven op 9,6 procent. Vooralsnog is het herstel van de Duitse economie dermate pril dat Duitse ondernemers zeer behoedzaam zijn met het in dienst nemen van nieuwe arbeidskrachten. Deze behoedzaamheid van de Duitse ondernemers bleek ook uit de fabrieksorders in de maand maart, die voor de derde maand op rij waren gedaald. De binnenlandse vraag in Duitsland is nog altijd zwak en het herstel zal dan ook voornamelijk moeten komen van een aantrekkende wereldhandel.

’s Middags maakte de Europese Commissie haar inschatting voor de economische groei in de eurozone in het tweede kwartaal bekend. De groeiprognose werd neerwaarts bijgesteld naar de bandbreedte 0,4 procent tot 0,7 procent (was 0,5 procent tot 0,8 procent). Volgens de Europese Commissie is de macro-economische ontwikkeling recent licht afgezwakt en zal het economisch herstel in Europa gematigd zijn. Dat is een mening die Stroeve aanhangt.

Later op de middag bleek dat de Amerikaanse arbeidsproductiviteit het eerste kwartaal met 8,6 procent op jaarbasis was toegenomen. Dit was het hoogste cijfer sinds het tweede kwartaal van 1983. Ondanks de gunstige productiviteitsontwikkeling in de VS besloot de Fed ’s avonds de rente ongewijzigd te laten op 1,75 procent.

Donderdag maakte de Bank of England bekend dat zij ook haar rentetarieven niet aanpast. De economische groei in het Verenigd Koninkrijk haperde de afgelopen twee kwartalen, waarbij vooral de industrie het liet afweten. Ook publiceerde de ECB donderdag haar maandrapport voor de maand mei. Hierin gaf de ECB aan dat de Europese inflatie niet zo sterk afneemt als eerder werd verwacht. De inflatie in Europa ligt al 23 maanden boven de 2 procent (bovenkant van de doelstellingszone). De ECB is vooral bezorgd over de ontwikkeling van de olieprijs en de loonontwikkeling in Europa.

Aanstaande dinsdag maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek de Nederlandse inflatie over de maand april bekend. Nederland heeft een van de hoogste inflatiecijfers van Europa, maar dit is vanaf de piek medio 2001 aanzienlijk afgenomen. Ook de mogelijk prijsopdrijvende effecten van de invoering van de euro -De Nederlandsche Bank schat ongeveer 0,2 procent tot 0,4 procent- ebben langzaam weg. Wel zal de gestegen olieprijs een opwaarts effect op de inflatie hebben.

Woensdagmiddag wordt een aantal interessante cijfers in de VS gepubliceerd. Allereerst worden de inflatiecijfers over de maand april bekendgemaakt. Verwacht wordt dat de Amerikaanse inflatie met 0,4 procent MoM is gestegen. In de verklaring bij het rentebesluit afgelopen week gaf de Fed aan dat zij de risico’s wat betreft een oplopende inflatie en een afnemende economische groei in evenwicht acht. Ondanks het historisch zeer lage rentetarief is gevaar voor een oplopende inflatie niet zo groot dat de Fed een renteverhoging nodig achtte.

Vrijdag maakt het CBS de Nederlandse bbp-groei over het eerste kwartaal bekend. Voor het eerste kwartaal wordt nog geen spectaculaire stijging van de groei verwacht, maar wij verwachten dat, mede door de aantrekkende wereldhandel, de groei in Nederland de komende kwartalen steeds verder aantrekt.

Later op de middag wordt in de VS nog het consumentenvertrouwen -gemeten door de University of Michigan- bekendgemaakt. Voor de maand mei wordt een onveranderd consumentenvertrouwen verwacht.

Op de aandelenmarkten overheerste de afgelopen week het pessimisme. De AEX daalde weer tot duidelijk onder de 500-punten grens.

Dinsdagochtend rapporteerde Aegon haar eerstekwartaalresultaten. Dinsdagavond maakte Cisco kwartaalcijfers bekend. De winst per aandeel (wpa) steeg harder dan verwacht, als gevolg van beter dan verwachte marges. Ook het toenemen van de bedrijfsorders in de VS, wat door het management als eerste teken van herstel wordt gezien, was positief te noemen. In Europa ziet het it-bedrijf de daling in de verkopen tot stilstand komen. Het aandeel reageerde zeer positief op de berichten.

Woensdag maakte Ahold tijdens de aandeelhoudersvergadering de omzetcijfers over het eerste kwartaal bekend. De omzetstijging van 22 procent was licht beter dan verwacht. De toelichting bevatte echter een aantal minder positieve elementen. Met name de toevoeging van een drietal (extra) voorwaarden voor het realiseren van de doelstellingen van een groei van de wpa van 15 procent voor 2002 valt als negatief te beoordelen.

Nu wordt de realisatie ook afhankelijk gemaakt van de ontwikkelingen in Spanje, Argentinië en het niveau van de verkopen van onroerend goed. Sinds het derde kwartaal van 2001 heeft Ahold meerdere keren op negatieve verrassingen getrakteerd. Het aandeel lag deze week dan ook flink onder vuur en sloot de week af rond de 24 euro.

Aanstaande woensdag komt Vodafone Libertel met de jaarcijfers van het gebroken boekjaar 2001/2002. Ondanks een afname van het totale aantal abonnees verwacht Stroeve een stijging van de omzet van 17 procent tot 1,33 miljard euro en een stijging van de nettowinst van 31 procent tot 114 miljoen euro.

Donderdag 16 mei nabeurs zal CSM haar halfjaarcijfers over het gebroken boekjaar 2002/2002 presenteren. Na een jaar van interne reorganisaties (onder andere verkoop van consumentenproducten aan Heinz en de aankoop van de bakkerijactiviteiten van Unilever) is de focus dit boekjaar meer marktgericht.

Deze rubriek komt tot stand in samenwerking met effectenbank Stroeve.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer