Vliegverbod Onur Air ingetrokken
De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) heeft het vliegverbod voor Onur Air met onmiddellijke ingang, vanaf dinsdagavond 20.00 uur, ingetrokken. Dat heeft de luchtvaartautoriteit bekendgemaakt.
Het eerste Onur-toestel zal volgens een woordvoerster van de maatschappij zaterdag weer vanaf Schiphol vertrekken.De vliegtuigen van de Turkse luchtvaartmaatschappij waren sinds donderdag 12 mei niet meer in ons land welkom. Het verbod zou een maand later aflopen. Aanleiding waren de vele tekortkomingen die de inspectie bij het bedrijf, dat tegen goedkope tarieven vliegt, had geconstateerd.
„De veiligheid zit goed”, zei IVW-directeur H. Neppérus dinsdagavond. Ze zei dat zware gesprekken zijn gevoerd omdat Nederland zorgen had daarover. De Turken hebben naar haar zeggen „stappen gezet waardoor de veiligheid terug is”.
Niettemin zal de inspectie verscherpt toezicht houden op Onur Air. De maatschappij mag voorlopig ook geen ingehuurde toestellen gebruiken. De Turkse autoriteiten moeten daar eerst toestemming voor geven en een vliegvergunning voor die leasemachines afgeven.
De gewichtsverdeling door grondhandeling zal Onur Air verder verbeteren. „Elk vliegtuig gaat pas de lucht in als dat goed zit”, aldus Neppérus.
Volgens de inspectie zullen de maatregelen enige tijd kosten en zullen de Onur-vluchten daarom geleidelijk kunnen worden hervat. Een woordvoerster van Onur Air zei dat het eerste vliegtuig zaterdag vanaf Schiphol zal vertrekken. De maatschappij is in gesprek met reisorganisaties om de draad op te pakken en weer vluchten te boeken. Directeur L. Frankenhuis van Oad bevestigt dit. „Ik verwacht dat wij vanaf volgende week weer zullen vliegen met Onur Air”.
Algemeen manager Aksa van Onur Air Nederland sprak ’goede hoop’ uit dat het bedrijf weer gaat samenwerken met de reisorganisaties. De maatschappij sluit overigens naar zijn zeggen een schadeclaim niet uit. We hebben altijd gelijk gehad dat het verbod zou worden ingetrokken, aldus Aksa.
Onur-Air-advocaat Vreede heeft het over een bedrag van grofweg 16 miljoen euro dat de maatschappij kwijt is geraakt aan compensatie aan gestrande passagiers. Alle vier Europese landen met een vliegverbod moeten dat betalen.
Immers ook Duitsland, Frankrijk en Zwitserland weerden Onur Air, maar ook zij laten de Turken weer toe om te vliegen op hun land. Berichten over politieke druk, na een pleidooi van bondskanselier Schröder een week geleden voor een snelle opheffing van de maatregel, wimpelde Neppérus af. „De inspectie heeft zelfstandig een besluit genomen”.
Volgens haar heeft haar Turkse collega zijn handtekening gezet onder het stappen- of verbeterplan en daarmee committeren de Turkse autoriteiten zich aan uitvoering daarvan. Voor Frankenhuis van Oad „geeft het echter te denken” dat het vliegverbod al na twaalf dagen is ingetrokken terwijl het in beginsel voor een maand gold.