Italië hield begrotingstekort laag met trucs
De Italiaanse overheid heeft in 2003 en in 2004 boekhoudkundige trucs toegepast om het begrotingstekort onder de EU-norm te houden.
Het statistisch bureau van de Unie, Eurostat, heeft maandag een streep gehaald door de opgeschoonde cijfers.
Het tekort van Italië komt in de nieuwe berekeningen uit op 3,1 procent, zowel in 2003 als vorig jaar. Daarmee overtreedt Rome de regels, die voorschrijven dat EU-landen het gat in hun begroting moeten beperken tot 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Die regels zijn opgesteld voor de introductie van de euro, omdat hoge tekorten kunnen leiden tot een hogere rente voor alle eurolanden.
Italië had officieel gerapporteerd aan Brussel dat het tekort in 2003 binnen de Europese marges lag, op 2,4 procent. Het afgelopen jaar zou het precies 3,0 procent zijn. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, ligt echter al langer in de clinch met de Italianen over de betrouwbaarheid van de cijfers.
Vorig jaar bleek dat Griekenland de EU jarenlang een rad voor ogen heeft gedraaid met veel te gunstige begrotingscijfers. Na bijstelling bleek dat de tekorten nooit onder de 3 procent zijn geweest.