Schröder wil vervroegde verkiezingen
De regerende sociaal–democraten in Duitsland willen de landelijke verkiezingen met een jaar vervroegen. Met de vervroeging trekt de SPD van kanselier Schröder haar consequenties uit de verpletterende nederlaag bij de verkiezingen zondag in de deelstaat Noord–Rijnland–Westfalen.
De sociaal–democraten verloren na 39 jaar de regeringsmacht. De uitslag wordt gezien als afstraffing voor de bondsregering in Berlijn, waar Schröder al bijna zeven jaar met de Groenen regeert.
Schröder verklaarde zondagavond dat hij zo snel mogelijk nieuwe landelijke verkiezingen wil. Hij denkt dat zij in de herfst kunnen worden gehouden, een jaar voor de geplande stembusronde.
Schröder sprak over een bitter resultaat. Hij stelde dat door het machtsverlies de politieke basis voor zijn beleid in twijfel is getrokken. Met nieuwe verkiezingen hoopt hij de „duidelijke steun" te krijgen die hij zegt nodig te hebben voor de „noodzakelijke voortzetting" van zijn hervormingsplannen.
Het bestuur van de SPD beraadslaagt de komende dagen over het voornemen. Alleen het parlement, de bondsdag, kan over nieuwe verkiezingen de knoop doorhakken.
Politieke waarnemers bestempelden de noodgreep van Schröder als „zelfmoord". De partij van de regeringsleider staat in landelijke opiniepeilingen op zwaar verlies.
De SPD behaalde in de volkrijkste deelstaat Noord–Rijnland–Westfalen (NRW) met 37,1 procent het slechtste resultaat in ruim vijftig jaar. Door de achteruitgang van bijna 6 procent verloor de partij haar dominerende positie in de aan Nederland grenzende deelstaat (18 miljoen inwoners). De partij moet nu naar de oppositiebanken in het parlement in Düsseldorf.
Volgens de Duitse televisie komt de SPD samen met coalitiepartner Groenen niet verder dan ruim 43 procent. NRW was de laatste deelstaat waar een rood–groene coalitie regeerde. In 1999 zaten de sociaal–democraten in elf van de zestien regionale parlementen, nu nog maar in vijf. Eerder dit jaar moest ook al in het Noord–Duitse Sleeswijk–Holstein een rood–groene coalitie het veld ruimen.
De oppositie van christen–democraten (CDU) en liberalen (FDP) bereikte een meerderheid van ruim 50 procent. De CDU onder leiding van gedoodverfd premier Jürgen Rüttgers boekte een forse winst van bijna 8 procent en steeg naar 44,8 procent.
Met de regionale verkiezingen lijken de kiezers hun ongenoegen uit te spreken over de hervormingskoers van de regering. Duitsland ziet zich geconfronteerd met een record van 5 miljoen werklozen, maar de manier waarop Schröder de problemen wil aanpakken stuit op verzet. NRW zelf kampt ruim 1 miljoen personen zonder baan.
Ontevreden ex–SPD’ers richtten al een alternatief op. Hun partij Arbeid