Buitenland

Overleg om bestand in Gaza te redden

Vertegenwoordigers van Israël en de Palestijnen zijn donderdag bijeengekomen om te proberen het vier maanden oude bestand tussen de twee partijen te redden. De oplopende spanningen en het toenemende geweld kunnen Israël doen besluiten de geplande terugtrekking uit de Gazastrook deze zomer uit te stellen.

AP
20 May 2005 08:43Gewijzigd op 14 November 2020 02:34

Militante Palestijnen vuurden gisteren net als een dag eerder tientallen mortiergranaten en raketten af op joodse nederzettingen in de Gazastrook en nabijgelegen Israëlische dorpen. Eén raket kwam terecht in de tuin van een huis in de Israëlische plaats Sderot, net over de grens, maar die ontplofte niet. De Israëlische minister van Defensie, Shaul Mofaz, liet weten dat het leger zal blijven optreden tegen Palestijnen die Israël bestoken. Hij zei dat de Palestijnse politie haar verplichting om de extremisten te beteugelen niet nakomt.

De leider van de extremistische Palestijnse Hamas-beweging, Mahmoud Zahar, zei dat het bestand nog van kracht is, maar dat de Hamas zichzelf zal verdedigen als Israël zich op de Westoever en in de Gazastrook schuldig maakt aan geweld.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat sprak met Dov Weisglass, adviseur van Sharon. Een Palestijnse woordvoerder zei dat zij een mogelijke top van Sharon en de Palestijnse leider Mahmoud Abbas zouden voorbereiden.

Mofaz besprak de oplopende spanningen gisteren met de legertop. Zijn onderminister, Zeev Boim, waarschuwde dat Israël „harder dan tot nog toe” op het toenemende geweld zal moeten reageren. Als het geweld voortduurt kan de geplande terugtrekking uit de Gazastrook deze zomer op losse schroeven komen te staan, zei Boim.

Woensdag schoten militante Palestijnen meer dan dertig mortieren en raketten af op Israëlische doelen. De salvo’s waren klaarblijkelijk een vergelding voor de dood van een Hamas-activist eerder op de dag. Bij de Israëlische reactie daar weer op raakten twee Palestijnen gewond, van wie er één overleed. Het Israëlische leger besloot gisteren geen beschietingen meer over zijn kant te laten gaan en zelf op treden als nederzettingen of dorpen in Israël onder vuur worden genomen. De afgelopen weken liet Israël de handhaving van de orde over aan Palestijnse veiligheidstroepen, maar die slagen er niet in een eind te maken aan de beschietingen door extremisten.

Een militaire rechtbank in Israël heeft gisteren een sergeant tot achttien maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens het verwonden van een Palestijn. Dat heeft het leger gisteren bekendgemaakt.

De sergeant bemande een legerpost in de Gazastrook toen hij een Palestijn in het nabijgelegen vluchtelingenkamp van Rafah een ladder zag beklimmen. De Palestijn was ongewapend en wilde naar verluidt een tv-antenne verstellen, maar toch schoot de sergeant hem in het been. De sergeant, die tegen zijn superieuren loog dat de man een wapen bij zich had, kreeg bovendien een jaar voorwaardelijk en wordt gedegradeerd tot soldaat.

De Palestijnse Autoriteit heeft een verbod uitgevaardigd op het houden van opruiende, antisemitische preken voor de Palestijnse staatstelevisie. De maatregel houdt mogelijk verband met een preek van vorige week vrijdag in een moskee in de Gazastrook, waarin de voorganger, Ibrahim Mdaires, joden vergeleek met het aids-virus.

De Palestijnse minister van Informatie, Nabil Shaath, zei woensdag dat hij niet langer zal toestaan dat preken worden uitgezonden waarin andere godsdiensten worden aangevallen. Shaath oefende scherpe kritiek uit op Mdaires, die in zijn preek ook zei dat joden de omvang van de holocaust overdrijven. Palestijnse bronnen zeiden te verwachten dat Mdaires een preekverbod krijgt opgelegd.

Shaath zei dat de maatregel ook bedoeld is om de Palestijnse televisie aantrekkelijker te maken tegenover Arabische satellietstations. Het Palestijnse kabinet nam woensdag nieuwe richtlijnen voor tv-uitzendingen aan, zoals de bepaling dat de Palestijnse leider Mahmoud Abbas voortaan alleen nog maar in nieuwsprogramma’s in beeld mag worden gebracht als hij nieuws te melden heeft.

Abbas kondigde enkele maanden geleden aan dat op de Palestijnse radio en televisie voortaan minder hatelijk en opruiend over Israël, joden en joodse instellingen zou worden gesproken. Sindsdien worden strijdliederen van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie niet langer uitgezonden. Israëlische critici klagen dat de maatregelen niet ver genoeg gaan en dat er op de Palestijnse zenders nog steeds veel anti-Israëlische en anti-joodse propaganda te zien en te beluisteren valt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer