Amsterdam zet boeken in tegen extremisme
De gemeente Amsterdam gaat de vertaling en publicatie van werken met een gematigd gedachtegoed in het Nederlands stimuleren om radicalisme en extremisme in te dammen.
De alternatieve zienswijze dient als ’tegengif’ voor de verspreiding van extremistisch gedachtegoed in de stad. De gemeente doelt hierbij op boeken met een extremistisch karakter of die een inspiratiebron kunnen zijn voor radicaliserende jongeren.
Dit staat in de donderdag gepubliceerde voortgangsrapportage over het actieplan ”Wij Amsterdammers”. De gemeente heeft dit plan opgesteld na de moord op Theo van Gogh. Het bevat maatregelen ter bestrijding van intolerantie, extremisme, radicalisme en terrorisme. Een ander tegengif dat de gemeente wil gebruiken, is „het faciliteren van websites met een heldere alternatieve boodschap om tegenwicht te bieden aan websites die onverdraagzaamheid propageren in de stad.” Ook wil de gemeente belangrijke opiniemakers uitnodigen om op symposia en tijdens debatten een tegengeluid te laten horen.
De gemeente redeneert dat zij het meest is gebaat bij een aanpak die extremistische groepen zelf ook gebruiken om hun denkbeelden te verkondigen en te verspreiden om de „open democratische Amsterdamse samenleving te verstoren of te ondermijnen.” Een voorbeeld is volgens de gemeente het boek ”De weg van de moslim”, waarin wordt opgeroepen tot haat en geweld tegen vrouwen.
„Het verbieden van dergelijke boeken druist in tegen de vrijheid van meningsuiting, maar zal ook een averechts effect hebben”, aldus de gemeente. Het beschikbaar maken van boeken met een heel andere, tolerante visie op de maatschappij noemt de stad „een betere bestuurlijke interventie.” Veelal zijn deze werken niet verkrijgbaar in het Nederlands. De gemeente heeft scholen, bibliotheken, universiteiten en uitgevers gevraagd dergelijke literatuur beschikbaar te maken voor grote groepen in Amsterdam. Het is nog niet bekend welke werken voor vertaling en publicatie in aanmerking komen.