Binnenland

EU–voorzitter wil Nederland geld teruggeven

Nederland hoeft minder af te dragen aan ’Brussel’ en er moet worden gesnoeid in de dure plannen voor de toekomstige Europese begroting. Dat staat in een voorstel van huidig EU–voorzitter Luxemburg, dat in juni een akkoord wil bereiken over een Europese meerjarenbegroting die loopt van 2007 tot en met 2013.

ANP
19 May 2005 15:26Gewijzigd op 14 November 2020 02:34

De tekst lijkt een heel eind tegemoet te komen aan de wensen van het kabinet, dat klaagt dat Nederland relatief veel moet betalen aan Brussel en maar weinig terugkrijgt.

Het is echter de vraag of alle 25 EU–landen het voorstel steunen. De sleutel ligt bij Groot–Brittannië. Het compromis spreekt van lagere betalingen door Nederland, Zweden en Duitsland. Dat zijn de drie landen die relatief het meest kwijt zijn aan de EU.

De rekening voor deze lagere inkomsten gaat naar de Britten. Die hebben sinds de jaren tachtig recht op een enorme korting op hun betalingen aan Brussel. Dat hebben ze te danken aan toenmalig premier Thatcher, die de onderhandelingen was begonnen met de in EU–kringen historische woorden „I want my money back” (ik wil m’n geld terug). De miljardenkorting wordt alleen maar hoger als de Europese begroting groeit. Donderdag pleitten de leiders van Frankrijk, Polen en Duitsland nog in een gezamenlijke verklaring voor het veranderen van die regeling.

In het nog vertrouwelijke compromisvoorstel van de Luxemburgers, dat sinds donderdag circuleert in Brussel, staat dat de Britse korting moet worden bevroren op ongeveer het huidige niveau, ongeveer 5 miljard euro per jaar, gevolgd door een ’neerwaarts pad’. Zonder deze maatregel zou de korting oplopen tot meer dan 8 miljard. Tot nu toe heeft Londen altijd ’no’ gezegd tegen aantasting van de korting. Elk land heeft vetorecht in de discussie.

De Luxemburgse compromistekst, waar de ministers van Europese Zaken zondagavond voor het eerst over spreken, rept nog niet over cijfers. Er staat niet in hoeveel er beknibbeld moet worden op de voorstellen van de Europese Commissie, en evenmin hoeveel geld Nederland, Zweden en Duitsland minder hoeven af te dragen. Wel blijkt dat het voorzitterschap op vrijwel alle posten wil bezuinigen, waaronder de steun aan arme regio’s. Ook wil Luxemburg de landbouwsubsidies een klein beetje ter discussie stellen door de bijdragen aan de boeren in Roemenië en Bulgarije, landen die in 2007 lid worden van de EU, te betalen zonder verhoging van de landbouwbegroting. Dat scheelt ruim een miljard per jaar.

Nederland is de grootste ’nettobetaler’ aan de EU. Ons land betaalt per jaar bijna 3 miljard euro meer dan het ontvangt. Als de voorstellen van de Europese Commissie worden overgenomen, die verhoging van het EU–budget wenst, komt daar bijna een miljard euro per jaar bij.

De Europese Commissie is volgens een woordvoerster „ontgoocheld” over het Luxemburgse compromisvoorstel. „Commissievoorzitter Barroso wil geen Europa op een koopje”, zei ze. Volgens sommige berichten komt het compromis neer op een beperking van de Europese uitgaven tot tussen de 1,06 en 1,09 procent van het bbp van de Unie. De voorstellen van de Commissie gaan uit van 1,26 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer