Dode op lijst kwam vaker voor
Hoewel het bevreemdend is dat kiezers op 15 mei hun stem kunnen uitbrengen op een dode, is dat geen novum.
Bij gemeenteraadsverkiezingen heeft zich niet zelden de situatie voorgedaan dat een kandidaat overleed nadat de Kiesraad de lijst al formeel had vastgesteld. Dat gebeurt zes weken voor de verkiezingsdatum.
Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 6 maart jongstleden stond zowel in Deventer als in ’s-Gravenzande een dode kandidaat op de lijst. In Deventer werden 116 voorkeurstemmen uitgebracht op de overledene, in ’s-Gravenzande negen.
In SGP-kring is het al eens voorgekomen dat een lijsttrekker was overleden op het moment dat de verkiezingen werden gehouden. Het betreft G. A. A. Adelaar, die in de aanloop op de verkiezingen voor de Provinciale Staten van Zeeland in het voorjaar van 1966 overleed.
Volgens de Kieswet wordt de plaats van een gekozen maar overleden politicus ingenomen door zijn opvolger op de kandidatenlijst. Stemmen op Fortuyn gaan niet verloren voor de LPF, aldus oud-GPV-kamerlid Schutte, lid van de Kiesraad.
Bij de senaatsverkiezingen van vorig jaar in de Verenigde Staten deed zich de bizarre situatie voor dat de huidige minister van Justitie Ashcroft het in de staat Missouri moest opnemen tegen de inmiddels overleden democratische kandidaat Mel Carnahan. Carnahan was bij een ongeluk met zijn privé-vliegtuig om het leven gekomen. Zijn weduwe bood aan de senaatszetel na verkiezingswinst eventueel over te nemen. Ashcroft won echter nipt.