Binnenland

„Regels bij huisverkoop vlees slecht bekend"

Boeren die vanaf huis vlees rechtstreeks aan consumenten verkopen, zijn niet goed bekend met de geldende regels. Dat heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) na onderzoek geconstateerd.

ANP
17 May 2005 14:42Gewijzigd op 14 November 2020 02:33

Bij een controle van verkooppunten aan huis vorig jaar bleek dat sommige erfwinkeltjes niet voldeden aan de hygiëne-eisen. Ook het vlees werd geregeld op de verkeerde temperatuur bewaard, maakte de VWA dinsdag bekend. De regels voor de verkoop van biologische zuivel worden beter nageleefd.

Ondanks de overtredingen zijn de risico’s voor consumenten volgens de VWA „gering".

In een flink aantal gevallen hebben de inspecteurs moeten optreden tegen de lichte overtredingen. Van de 68 bezochte verkooppunten van vlees zijn bij acht maatregelen getroffen wegens de ondermaatse hygiëne. De VWA heeft 25 ondernemers op de vingers getikt voor de onjuiste bewaartemperatuur en 27 schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld voor onvolledige etiketten op de producten.

Bij de controle zijn ook 45 boerderijwinkels met biologische kaas, melk en eieren geïnspecteerd. Deze verkopers leven in algemene zin de etiketteringsregels nog slecht na.

Vooral onder biologische boeren is het populair om op het erf een boerderijwinkel te beginnen. Landbouworganisatie LTO en Biologica, het platform voor de biologische landbouw, hebben dit jaar het ’Handboek huisverkoop biologisch vlees’ uitgebracht. Daarin staan onder meer de wetten en regels uiteengezet die bij de verkoop aan huis horen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer