Miljoenen voor technologie bij politie
Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) trekt dit jaar 3,4 miljoen euro uit voor technologische vernieuwingen bij de politie. De inzet van de nieuwe technieken moet het politieoptreden doeltreffender en efficiënter maken.
Dat heeft de bewindsman dinsdag gemeld.
Politiekorpsen kunnen met het geld kansrijke technologische toepassingen in de praktijk testen. Ook kunnen ze subsidie krijgen voor nieuwe methoden om criminele activiteiten te verstoren of te voorkomen, om geweld tegen te gaan en om georganiseerde misdaad te bestrijden.
De Raad van Hoofdcommissarissen constateerde eerder dit jaar dat het forensisch onderzoek binnen de Nederlandse politie geen gelijke tred heeft gehouden met nieuwe ontwikkelingen in de technologie. De raad laat via een woordvoerder weten de 3,4 miljoen „een eerste goeie aanzet te vinden”.
Nieuwe technologieën zijn onder meer DNA-toepassingen, plaatsbepalingen via de satelliet, intelligente camera’s en beeldbewerking. Ook kunnen in de toekomst robotsnuffelaars biologische en chemische sporen ontdekken en zijn er neurologische toepassingen zoals leugendetectie. De politiekorpsen maken hier nog niet of nauwelijks gebruik van, meldde een woordvoerder van Remkes.
Verder zou de politie straks met een soort chip ter plekke DNA-sporen en vingerafdrukken kunnen vergelijken met gegevens die in databanken zijn opgeslagen. Daardoor kan zij sneller verdachten opsporen. Daarnaast kan de politie wellicht foto’s, videobeelden en geluid direct doorzenden en ontvangen. Dat maakt de handhaving en het toezicht makkelijker.
Politiekorpsen kunnen een aanvraag indienen voor een project. Remkes hoopt dat met het extra geld de politie snel ervaring kan opdoen met nieuwe technieken, zodat die later eventueel breed ingevoerd kunnen worden.