Ophef over dure euro is „storm in glas water”
De ophef over de vermeende ondergewaardeerde gulden bij de omwisseling in de euro wordt door economen betiteld als „een storm in een glas water” en „een onzinnige discussie.”
De initiatiefnemers van de actiegroep www.wisselverlies.nl, C. Bakker en A. ten Dam, hielden zondag in het televisieprogramma Buitenhof opnieuw een pleidooi voor schadevergoeding.
Zij beweren dat veel Nederlanders vermogensverlies hebben geleden, omdat de gulden te goedkoop in de euro is opgegaan. Het tweetal zei zondag al 6000 sympathisanten te hebben die bereid zouden zijn 50 euro per persoon te betalen om hen te helpen bij de actie tegen de staat.
Algemeen econoom A. Heertje, onder meer bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, begrijpt de onderliggende emoties wel. „We zijn bij de invoering van de euro bij de neus genomen. De prijzen zijn fors gestegen. Maar dat heeft niets te maken met de conversiekoers.”
Monetair econoom D. Smant van de Erasmus Universiteit Rotterdam, noemt de discussie onzinnig, aangezien ook schulden tegen dezelfde ’lage’ koers zijn omgezet. Volgens hem hebben we alleen maar voordeel gehad van de te lage instapkoers. „Dat was goed voor de export.” Oververhitting van de economie en inflatie kwamen volgens hem meer door de belastingmaatregelen en prijsverhogingen.
De Delftse hoogleraar economie A. Kleinknecht constateert dat het onmogelijk is vast te stellen of er schade is geleden en hoe hoog die zou zijn. „Het valt toch niet terug te draaien. Bovendien is zo’n claim een sigaar uit eigen doos. Want de staat kan alleen bij de eigen burgers een eventuele schadevergoeding verhalen.”
Volgens de econoom heeft minister Zalm (Financiën) echter wel een probleem. „Hij vreest gezichtsverlies. Andere eurolanden merken deze discussie in Nederland ook op en voelen zich nu bij de neus genomen, omdat ons land te goedkoop zijn producten heeft kunnen exporteren.”
Heertje constateert dat de initiatiefnemers van www.wisselverlies.nl een blootliggende zenuw hebben geraakt. „Het effect van de invoering van de euro is door beleidsmakers lang onderschat. Veel mensen hebben het buitengewoon moeilijk gehad de omslag van gulden naar euro te maken. Het publiek is onvoldoende voorgelicht. Veel mensen bleven rekenen alsof de euro een gulden was. Daar is grof misbruik van gemaakt.”
De aanstichter van de ophef over de goedkope gulden, de directeur van De Nederlandsche Bank, H. Brouwer, zei zaterdag tegen het Algemeen Dagblad verkeerd begrepen te zijn. Hij zou niet hebben gewezen op een onderwaardering ten opzichte van de euro maar ten opzichte van de Duitse mark. „Met de instapkoers was helemaal niets mis.”