„Fransman Lamy wordt nieuwe topman WTO”
De Fransman Pascal Lamy is door een speciaal selectiepanel genomineerd om het volgende hoofd te worden van de wereldhandelsorganisatie WTO. Dat meldde persbureau Reuters vrijdag op basis van een hooggeplaatste handelsdiplomaat.
Volgens de diplomaat kreeg de 58-jarige Lamy, voormalig EU-commissaris voor Handel, de meeste steun. Het panel kwam na overleg met de lidstaten tot de conclusie dat hij meer steun geniet dan zijn directe rivaal, de Uruguayaan Carlos Perez del Castillo. Die gaat zijn regering vragen om zijn kandidatuur in te trekken, aldus de diplomaat die bij de nominatie aanwezig was.
Als Pascal Lamy wordt benoemd tot de nieuwe directeur van de wereldhandelsorganisatie WTO staat hij voor een schone taak. Zijn belangrijkste opdracht in zijn nieuwe functie zal zijn om de onderhandelingen over een vrijere wereldhandel tot een goed einde te brengen.
Lamy heeft deze onderhandelingen, die eind 2001 begonnen, van nabij meegemaakt. Als EU-commissaris voor Handel was hij nauw betrokken bij de zogeheten Doha-ronde, genoemd naar de hoofdstad van de Golfstaat Qatar waar de besprekingen eind 2001 begonnen.
Eenvoudig zal zijn belangrijkste opdracht niet zijn. De Doha-onderhandelingen kenden tot nu toe een moeizaam verloop met als dieptepunt een mislukte ministersconferentie in de Mexicaanse badplaats Cancún. Vorig jaar werd het overleg weer vlotgetrokken toen er een akkoord op hoofdlijnen werd bereikt. Dat akkoord vormt de basis voor verdere onderhandelingen die nu aan de gang zijn.
Conditioneel lijkt Lamy de persoon bij uitstek om het verdere verloop te gaan leiden van de Doha-ronde, die vooral de positie van ontwikkelingslanden moet verbeteren. Lamy loopt in zijn vrije tijd marathons en staat bekend om zijn ijzeren constitutie.
Geheel onomstreden is de 58-jarige Fransman binnen de wereldhandelsorganisatie overigens niet. De WTO staat bekend als een tamelijk logge organisatie, waar de 148 lidstaten alleen bij consensus overeenstemming kunnen bereiken. De trage besluitvorming van de WTO heeft Lamy ooit „middeleeuws” genoemd en ook maakte hij eens een vergelijking met de Poolse landdag. Ook binnen de WTO vraagt men zich wel eens af of een platform met 148 leden wel het middel bij uitstek is om complexe handelsvragen op te lossen.
Lamy maakte eind vorig jaar in Brussel plaats voor Peter Mandelson, die hem als handelscommissaris opvolgde. Tussen 1985 en 1994 was hij kabinetschef van Jacques Delors, toentertijd voorzitter van de Europese Commissie. Lamy kreeg in Brussel de bijnaam de ”Exocet”, naar de Franse anti-scheepsraket, als scherp onderhandelaar namens zijn baas. Maar precies deze functie bezorgde hem heel wat kritiek omdat hij als kabinetschef betrokken zou zijn geweest bij onfrisse praktijken.
Lamy is een typisch product van de Ecole Nationale d’Administration (ENA), waar Frankrijks topambtenaren worden klaargestoomd. Hij begon zijn loopbaan als inspecteur van Financiën en zat in de kabinetten van de premiers Mauroy en Delors.
In 1994 werd Lamy tweede man bij de noodlijdende staatsbank Crédit Lyonnais, waar hij later bestuursvoorzitter werd. Hij werkte mee aan de privatisering van de bank, een lastige klus vanwege een argwanende Europese Commissie die het niet meer pikte dat Parijs sloten geld in staatsbedrijven zou pompen.
Als politicus heeft Lamy - hij is lid van de regerende Parti Socialiste - overigens een nederlaag moeten slikken toen hij bij de parlementsverkiezingen in 1993 er niet in slaagde in Normandië gekozen te worden.