Kerk & religie

PKN stuurt brief naar Vaticaan

Het moderamen van de Protestantse Kerk in Nederland heeft een brief gestuurd naar paus Benedictus XVI. Daarin wordt de paus gefeliciteerd met zijn benoeming. De PKN nodigt de paus uit snel in gesprek te gaan met de protestantse kerken.

Kerkredactie
13 May 2005 20:12Gewijzigd op 14 November 2020 02:32

In de brief worden de verantwoordelijkheden van de paus „enorm” zwaar genoemd. „In uw functie bent u niet alleen verantwoordelijk voor de kerkleden die aan uw zorg zijn toevertrouwd, maar u bent ook het gezicht van een groot deel van de christenen wereldwijd. (…) Dit geeft u de mogelijkheid tot een helder getuigenis, dat de wereld steeds weer kan confronteren met de meest fundamentele waarden, zoals rechtvaardigheid, vrede en de beschermwaardigheid van onze kwetsbare schepping.”

In het schrijven wordt gerefereerd aan de gesprekken die er zijn geweest tussen de kerken die nu samen de PKN vormen, en de voorganger van Benedictus XVI, paus Johannes Paulus II. „In onze felicitatiebrief aan het Nederlandse episcopaat hebben we voorgesteld om zo snel mogelijk een vervolg te geven aan deze bijeenkomsten”, aldus de brief. „Wij voelen de dringende noodzaak om samen met u de vragen en mogelijkheden te bespreken waarmee de kerken geconfronteerd worden in missionaire en oecumenische situaties in het zeer geseculariseerde Nederland.”

De algemeen secretaris van de Gereformeerde Bond, drs. P. J. Vergunst, is uiterst kritisch over het schrijven. „Evenals in 1978 het hervormde en het gereformeerde moderamen deden, feliciteert het huidige moderamen van de kerk de nieuwe paus met zijn verkiezing. Ik maak dat volstrekt niet mee, vanaf de aanhef van de brief, die „Zijne heiligheid” luidt. Benedictus XVI heeft geen recht op deze aanspraak. Er is geen Hoofd van de gemeente dan Jezus Christus, en deze Heiland heeft geen plaatsvervanger op aarde, maar regeert door Zijn heilig Woord en door Zijn Heilige Geest”, aldus Vergunst.

„Bij het overlijden van de vorige paus op 2 april zei ds. B. Plaisier dat de RK-Kerk helaas moeite heeft op het hoogste niveau de protestanten als gelijkwaardige partners in de oecumene te zien. Hoe kan dan nu geschreven worden dat onze kerk zich erover verheugt uit de eerste dienst van Benedictus XVI op te maken dat hij onder meer de continuering van de oecumene belangrijk vindt? In november 2002 zei ds. Plaisier bij de naamgeving ter synode dat „protestants” de aanduiding wil zijn van het staan in „een levende reformatorische traditie.” Ik wil de kerk hier op dit moment graag aan herinneren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer