Rotterdam bepleit ”papataks”
Het Rotterdamse college wil mannen die een kind hebben verwekt, verplicht laten bijdragen in de kosten van opvoeding en verzorging van hun nakomeling. B en W gaan de ministers van Justitie en Sociale Zaken daartoe om een wetswijziging vragen, zo maakte wethouder L. Geluk vrijdag bekend.
Het gemeentebestuur wil dat het mogelijk wordt om tienermoeders te dwingen de naam van de biologische vader te noemen als die het kind niet erkent. Volgens wethouder Geluk (Onderwijs en Integratie) is het principieel onjuist dat tienervaders hun verantwoordelijkheid ontlopen en de zorgen voor het kind „afwentelen op de gemeenschap.” Hij bepleit de instelling van een ”papataks”.
Tot tienermoeders financieel op eigen benen kunnen staan begeleidt de gemeente ze naar werk of school en ontvangen ze een uitkering. „Tot die tijd ontvangen ze een uitkering, die uiteraard wordt betaald uit gemeenschapsgeld”, aldus Geluk. Vaders moeten volgens Rotterdam ook een steentje bijdragen. Als zij geen baan hebben, zouden zij desnoods een symbolisch bedrag kunnen betalen.
B en W denken er ook over om de ouders van een jonge vader financieel verantwoordelijk te stellen. „Ouders hebben de verantwoordelijkheid hun kind te volgen en goed voor te lichten. Ik hoop dat deze strenge maatregelen ervoor zorgen dat ouders eerder een gesprek met hun kinderen aanknopen”, aldus Geluk.
De wethouder erkent op dit punt te maken te hebben met een juridisch probleem. „Als het kind niet erkend is en de moeder de naam van de verwekker niet kan of wil noemen, kan zij juridisch niet gedwongen worden te vertellen wie de vader is. Ook een DNA-test kan niet worden afgedwongen. Wij vinden daarom dat de wetgeving op dit punt moet worden veranderd.” Geluk wil wel een uitzondering maken voor moeders die hun kind „op traumatische wijze” hebben gekregen.
Naast strengere regelgeving gaat de gemeente voorlichting geven aan schoolgaande kinderen over de verantwoordelijkheden van ouderschap en gezinsvorming. Daarnaast wordt een discussie op gang gebracht met tienermoeders en werkers in de jeugdzorg om draagvlak voor het strengere beleid te creëren en het bewustzijn over dit onderwerp te vergroten, aldus Geluk.
Rotterdam telt 740 alleenstaande moeders tussen de 18 en 23 jaar met een uitkering. De grootste groep is in Nederland geboren, de tweede grote groep is van Antilliaanse afkomst.