Belgische regering krijgt vertrouwen parlement
De Belgische regering-Verhofstadt heeft vrijdagmiddag opnieuw het vertrouwen gekregen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. In totaal stemden 97 van de 150 kamerleden voor de regering. Een minderheid van vijftig kamerleden vroeg om het ontslag van de regering.
Verhofstadt stelde woensdag de vertrouwensvraag, nadat hij geen compromis had kunnen bereiken tussen de paarse Vlaamse en Franstalige partijen over de splitsing van een kiesdistrict rondom Brussel. De Vlamingen willen de afscheiding van Brussel van een kiesdistrict, zodat Franstaligen uit Vlaamse gemeenten rondom de hoofdstad niet langer op hun eigen politici kunnen stemmen. De Franstaligen willen de oude regeling behouden. Toen geen compromis mogelijk bleek, dreigde een regeringscrisis.
Verhofstadt probeerde begin deze week een compromis te vinden, maar dat bleek ondanks langdurige onderhandelingen op geheime locaties onmogelijk. Na overleg met koning Albert vroeg hij om het vertrouwen van het parlement, om tot aan de verkiezingen in 2007 te kunnen blijven regeren zonder verdere kleerscheuren op te lopen.
De crisissfeer over de taalkwestie heeft zich inmiddels verplaatst naar de Vlaamse regionale regering. Om het bij de regionale verkiezingen van vorig jaar sterk gegroeide rechtse Vlaams Belang, de opvolger van het voor racisme veroordeelde Vlaams Blok, van de macht te houden, moeten op Vlaams regionaal niveau naast de liberalen en socialisten ook de christen-democraten meeregeren. De christen-democratische regionale premier Leterme heeft splitsing van het kiesdistrict echter als absolute regeringsvoorwaarde gesteld.
Leterme wil het regionale regeringsakkoord nu openbreken. Socialisten en liberalen voelen daar echter weinig voor. Tot volgende week woensdag zijn alle werkzaamheden in het Vlaamse parlement stilgelegd.
Aangezien de drie traditionele partijen niet met het Vlaams Belang in zee willen gaan, kunnen alleen de groenen met hun zes zetels in het regioparlement voor een kleine meerderheid zorgen in een coalitie met christen-democraten en socialisten.
Vorig jaar wilden de groenen echter niet aan de regioregering deelnemen, omdat zij een jaar tevoren al hun kamerzetels verloren door het nemen van impopulaire maatregelen in de eerste paars-groene regering van Verhofstadt. Donderdagavond wees de Vlaamse groene partijleidster Dua regeringsdeelname op regionaal niveau echter niet meteen van de hand.