Top waterschapsbank levert niet in
De beloning van de top van de Nederlandse Waterschapsbank over 2004 blijft ongewijzigd. Ook de salarissen voor 2005 worden volgens het bestaande contract uitbetaald, waarbij de bonus afhangt van de prestaties.
Dat maakte voorzitter D. van den Brink van de raad van commissarissen van de financiële instelling donderdag bekend na afloop van de algemene aandeelhoudersvergadering in Den Haag.
Minister Zalm van Financiën uitte eerder deze week kritiek op de hoogte van de beloningen. Die zijn volgens hem niet in overeenstemming met de code-Tabaksblat voor goed bestuur die de staat toepast op staatsdeelnemingen. De overheid is met 17,2 procent de grootste aandeelhouder van de waterschapsbank.
De interventie van Zalm heeft er wel toe geleid dat over het beloningsbeleid van 2006 nader overleg zal worden gepleegd met de aandeelhouders. Dat zijn naast de staat waterschappen, provincies en hoogheemraadschappen.
In reactie zei een woordvoerder van Financiën dat minister Zalm nooit de intentie heeft gehad om bestaande contracten open te breken. Zijn inzet was het toekomstige beloningsbeleid. „En op dat punt hebben wij precies binnengehaald wat wij wilden. Het voorstel dat er lag voor het toekomstige beloningsbeleid is van tafel. Daar was onvoldoende steun voor”, aldus de woordvoerder.
Tweede-Kamerlid Omtzigt van het CDA heeft Zalm om tekst en uitleg gevraagd. „Alle details moeten op tafel. Niet alleen de beloning, maar ook de pensioentoezeggingen en in hoeverre veranderingen voor de toekomst worden aangebracht.” Omtzigt wil voor het debat in de Tweede Kamer over staatsdeelnemingen, dat voor woensdag staat gepland, antwoord hebben van Zalm.
Topman A. Koemans verdiende vorig jaar 470.000 euro, bestaande uit een basissalaris van 317.000 euro, een bonus van 54.000 euro en reservering voor zijn pensioen van 99.000 euro. In 2003 bedroeg zijn totale beloning 536.000 euro. De inkomens van de twee andere bestuurders bedroegen in 2004 inclusief pensioenlasten 364.000 euro en 400.000 euro.
Volgens president-commissaris Van den Brink kwam de scherpe kritiek van Zalm als een verrassing. Hij zei in te schatten dat de commotie over de salarissen van de topmannen van de energiebedrijven Essent en Nuon „bepaald van invloed” is geweest.
Van den Brink houdt er ook rekening mee dat Zalm een schot voor de boeg heeft gegeven met het oog op het toekomstige beloningsbeleid bij (semi-)overheidsinstellingen. Hij merkte in dat verband op dat het „duidelijk” is dat er sprake is van „een politieke invulling. Over een aantal zaken wordt niet zakelijk gesproken.”
De president-commissaris hekelde de opgelaaide discussie over de topsalarissen waarbij bestuurders „publiekelijk aan het kruis worden genageld. Een heel onwenselijke ontwikkeling”, die volgens de voormalige bestuurder van ABN AMRO zowel personen als de vennootschap schaadt.
De kritiek op de beloning van de topmannen van de energiebedrijven Essent en Nuon leidde ertoe dat deze afzagen van een deel van hun bonus. Waterschapsbank-topman Koemans zei een dergelijk gebaar niet te hebben overwogen. „Ik heb nooit het gevoel gehad dat hier iets onterechts aan de hand was”, zei hij.
Volgens CDA-kamerlid Omtzigt staat de beloning voor de top van de Waterschapsbank echter in geen verhouding met het type organisatie. „We hebben het hier over een bank met ongeveer veertig medewerkers”, aldus Omtzigt. Dat kan volgens hem moeilijk worden vergeleken met het leiden van bedrijven als Nuon (bijna 9500 werknemers) en Essent (circa 12.000 werknemers).
De waterschapsbank verstrekt leningen aan waterschappen en gemeenten op het gebied van water en milieu. De bank boekte in 2004 een nettowinst van 103 miljoen euro. Dat is 31 procent meer dan in 2003.