Binnenland

Plan voor superduin bij Hoek van Holland

Een berg zand van 40 meter hoog bij Hoek van Holland. Niet alleen leuk om in te spelen, maar ook van belang voor bescherming van de kust, meent de Stichting Duinbehoud. De stichting overhandigde donderdag het rapport ”Zand in Zicht” aan dijkgraaf P. Schoute van het Hoogheemraadschap van Delfland.

ANP
13 May 2005 08:07Gewijzigd op 14 November 2020 02:32

Het rapport gaat in op maatregelen die volgens Duinbehoud nodig zijn om de kust de komende decennia te wapenen tegen de verwachte zeespiegelstijging. Behalve het superduin oppert de stichting ook megazandsuppleties om de kust tussen Hoek van Holland en Kijkduin sterker en aantrekkelijker te maken.

Stichting Duinbehoud haalde de inspiratie voor het 40 meter hoge duin uit het Dune du Pyla, aan de Franse Atlantische kust bij Arcachon. Dat duin is meer dan 100 meter hoog, niet alleen ter versterking van de kust, maar ook als toeristische attractie. Het duin van De Hoek zou een „uniek uitzicht bieden over de zee, de Maasvlakte en het Westland”, aldus Duinbehoud.

Ten noorden van Hoek van Holland zou het strand moeten worden aangevuld met 3 miljoen kuub zand per jaar. Door deze grote hoeveelheden extra zand uit de Noordzee kan het stuk kust, dat bekendstaat als een van de zwakke delen van de kustlinie, met de zee meegroeien. Bewegingen van de zee werpen zand vanaf opgespoten zandbanken op het strand. De wind vormt vervolgens van opgedroogde korrels jonge duinen. De huidige zandaanvullingen zijn volgens Duinbehoud onvoldoende om zo’n natuurlijke beweging op gang te brengen.

Binnen dertig jaar zijn door middel van de zandsuppleties de stranden van de Delflandse kust breder en zijn er meer duinen, concludeert de Stichting Duinbehoud. De Nederlandse kustlijn is op vijf plekken zeer zwak, die binnen een paar jaar moeten worden aangepakt. Aan de Zuid-Hollandse kust is dat bijvoorbeeld Ter Heijde. Verder gaat het om het gebied ten westen van Breskens, het Flaauwe Werk bij Goeree, Callantsoog en de Hondsbossche Zeewering. De rest van de waterkant is veilig tot ongeveer 2050.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer