Koranprotest slaat over naar Kabul
De protestacties in Afghanistan tegen vermeende ontheiliging van de koran in de Amerikaanse gevangenis in Guantanamo zijn donderdag overgeslagen naar Kabul.
Donderdagochtend verzamelden zich ruim 200 studenten bij de universiteit van de Afghaanse hoofdstad, daags nadat bij ingrijpen tegen gewelddadige betogingen in de oostelijke stad Jalalabad 4 doden en 71 gewonden waren gevallen.
De groep scandeerde ”Dood aan Amerika” en droeg spandoeken mee met onder andere de tekst: ”Wie onze koran beledigt, beledigt de hele islam”. Tientallen politieagenten, sommige gewapend met stokken, andere met geweren, keken toe, maar kwamen niet in beweging.
De Afghaanse politie en Amerikaanse militairen openden gisteren het vuur om honderden studenten te verdrijven die in de oostelijke stad Jalalabad ruiten van auto’s en winkels insloegen, stenen gooiden naar een Amerikaans konvooi en een complex van de Verenigde Naties binnendrongen en daar twee auto’s in brand staken.
De studenten protesteerden tegen vermeende ontheiliging van de koran in het Amerikaanse gevangenkamp Guantanamo in Cuba. „Ze zijn heel kwaad en zijn over de hele stad verspreid”, zei gisteren het hoofd van de inlichtingendienst, Sardar Shah. „Politie, leger en Amerikanen schieten in de lucht. We proberen de situatie onder controle te krijgen, maar ik denk dat het onmogelijk is.”
Op zeker moment begonnen studenten onder het roepen van ”Dood aan Amerika” en ”Dood aan Bush” stenen te gooien naar een groep Amerikaanse voertuigen, zei Shah. De Amerikanen hadden in de lucht geschoten en waren daarna snel verdwenen, zei hij.
In steden in de buurprovincie Laghman en Khost, verder naar het zuiden, werden soortgelijke protestmarsen gehouden, maar daar brak geen geweld uit.
Het protest begon dinsdag naar aanleiding van een artikel in Newsweek, waarin wordt gemeld dat Amerikaanse ondervragers in Guantanamo Bay korans op de toiletpot legden en in ten minste één geval een koran doorspoelden. Het zou gaan om bewuste intimidatie van de moslimgevangenen.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de gemelde schennis dinsdag ernstig en zei dat onderzoek geboden is. De vernieling van elk heilig boek, de Bijbel, de koran of een ander geschrift, is laakbaar en past niet in het beleid of de praktijk van de Verenigde Staten, zei een woordvoerder.
De studenten die dinsdag in Jalalabad demonstreerden, eisten dat alle gevangenen uit Guantanamo worden vrijgelaten en garanties dat de Amerikaanse troepen niet voor altijd in het land blijven, zeiden getuigen.