Binnenland

Veel belangstelling voor veteranendefilé

Zo’n 1700 veteranen uit Canada hebben zondag in Apeldoorn deelgenomen aan het Nationaal Veteranendefilé, dat dit jaar voor het laatst werd gehouden. Ook in Amsterdam en Den Haag trokken defilés van oud-strijders veel belangstellenden.

Binnenlandredactie
9 May 2005 11:25Gewijzigd op 14 November 2020 02:31
AMSTERDAM – Een van de honderd oude legervoertuigen met Canadese oorlogsveteranen en hun familieleden die zaterdagochtend door Amsterdam trokken. De tocht stond in het teken van de bevrijding van de hoofdstad zestig jaar geleden. Foto FBF.NL
AMSTERDAM – Een van de honderd oude legervoertuigen met Canadese oorlogsveteranen en hun familieleden die zaterdagochtend door Amsterdam trokken. De tocht stond in het teken van de bevrijding van de hoofdstad zestig jaar geleden. Foto FBF.NL

Veel veteranen zaten zondag in Apeldoorn in de oude legervoertuigen van Keep Them Rolling. In totaal reden ongeveer 350 oude legervoertuigen mee in de stoet, die werd geopend met het overvliegen van historische vliegtuigen.

De route liep van Paleis Het Loo richting het centrum van Apeldoorn. De stad op de Veluwe werd zestig jaar geleden door Canadese troepen bevrijd. De veteranen schudden handen en kregen bloemen van kinderen. Hier en daar ontving een oud-strijder spontaan een zoen.

De optocht trok ondanks de regen naar schatting 100.000 toeschouwers. Namens het Koninklijk Huis namen mr. Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet het defilé af. De Canadese premier zou aanvankelijk ook naar Apeldoorn komen, maar bleef tot ergernis van sommige veteranen thuis. De Canadese gouverneur-generaal Adrienne Clarkson was wel aanwezig op de eretribune.

Volgens P. Geldorp van de organiserende Stichting Bevrijding ’45 was dit de laatste editie van het defilé in Apeldoorn. „De jongste veteraan is nu 76 en de oudste 96 jaar. Over vijf jaar zijn de meeste veteranen echt te oud geworden om nog naar Nederland te komen. Daarom heft onze stichting zichzelf nog dit jaar op.” Het defilé in Apeldoorn werd eens in de vijf jaar gehouden.

Honderden belangstellenden hebben zondag in Den Haag de kranslegging bij het monument van koningin Wilhelmina en het defilé door de veteranen van de Prinses Irene Brigade bijgewoond.

Prinses Irene nam de parade af. Ondanks haar vertrek uit het Koninklijk Huis en haar nadrukkelijk pacifistische inslag heeft ze altijd een relatie onderhouden met de mannen die onder haar naam voor de vrede en de vrijheid vochten. De Irene Brigade, in de oorlogsjaren in Engeland geformeerd, landde in het kielzog van de invasie in Normandië en kwam precies zestig jaar geleden aan in Den Haag.

Een stoet van honderd oude legervoertuigen met Canadese oorlogsveteranen en hun familieleden trok zaterdagochtend door Amsterdam. De Canadezen reden de hoofdstad binnen via de Berlagebrug, nabij het Amstelstation. Over dezelfde brug reden Britse en Canadese militairen zestig jaar geleden, op 7 mei 1945, om Amsterdam te bevrijden. Vanaf de Berlagebrug reden de veteranen naar de Dam.

Vooral langs het begin van de route stonden veel Amsterdammers, sommigen getooid met Nederlandse vlaggen. De veteranen in de legerjeeps, trucks, tanks en op oude motoren werden met applaus begroet. Hier en daar kregen zij tulpen overhandigd. Ook veel jonge mensen zaten in de legervoertuigen, die door de particuliere eigenaren voor de rit waren uitgeleend.

Een Canadees doedelzakregiment ging voorop. Motoragenten die de stoet begeleidden, kregen minder steunbetuigingen van de toeschouwers. Zij kregen boegeroep en gejoel over zich heen toen ze de mensen maanden ruimte te maken voor de legervoertuigen.

In de middag ontving burgemeester Cohen de oud-militairen op het stadhuis. „We eren u, onze Canadese vrienden, dat u ons, onze ouders en onze grootouders hebt bevrijd”, zei Cohen. Ook de Canadese senator Art Eggleton, voormalig burgemeester van Toronto en voormalig minister van Defensie, sprak de veteranen toe. „We zijn overweldigd door de warmte die de inwoners van Amsterdam naar ons uitstralen.”

De Vereniging Keep Them Rolling wilde aanvankelijk op Bevrijdingsdag een tocht door Amsterdam houden met militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. De gemeente stak daar een stokje voor, omdat er te weinig politiecapaciteit was voor een grote optocht door de stad. Op 4 en 5 mei had de politie al de handen vol met de traditionele herdenkingen. Na overleg met Keep Them Rolling is besloten de rit op 7 mei te organiseren, welke historisch de juiste datum is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer