Politie Suriname pakt topambtenaar
De Surinaamse politie heeft afgelopen weekeinde een topambtenaar van het ministerie van Openbare Werken aangehouden op verdenking van corruptie. Het is de eerste arrestatie in een verwachte reeks.
Op het departement zou op grote schaal zijn gefraudeerd. Ook minister Dewanand Balesar wordt ervan beticht frauduleuze handelingen te hebben verricht.
De opgepakte ambtenaar was verantwoordelijk voor het inhuren van particuliere bedrijven voor de vuilophaal in het land. Hij wordt ervan verdacht aan eigen bedrijven lucratieve opdrachten te hebben verleend en daarvoor te hebben betaald, zonder dat daar een tegenprestatie voor werd geleverd.
De fraude rond de vuilophaal maakt deel uit van een veel omvangrijkere corruptiezaak bij het ministerie. Voorzover bekend zijn in zeker 36 gevallen aan niet-bestaande aannemers opdrachten gegund voor fictieve projecten. De aanneemsom is naar twee bankrekeningen overgemaakt. Het vermoeden bestaat dat minister Balesar bij deze frauduleuze handelingen betrokken is geweest. Daarnaast zou de bewindsman de boekhouding van het ministerie hebben laten vervalsen voor de aankoop van twee peperdure auto’s.
Balesar heeft alle aantijgingen ontkend en beweert dat politieke tegenstanders hem, met het oog op de algemene verkiezingen van 25 mei, in diskrediet proberen te brengen. Uit een door in zijn opdracht ingesteld intern onderzoek is wel gebleken dat ambtenaren over de schreef zijn gegaan, maar hij treft zelf volgens eigen zeggen geen blaam.
De Centrale Lands Accountants Dienst (CLAD) heeft daar de nodige twijfels over en heeft het Openbaar Ministerie enkele maanden geleden gevraagd een strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Dit heeft zaterdag geleid tot de eerste arrestatie. Op korte termijn worden meer aanhoudingen verwacht. Een woordvoerder van het OM weigert te zeggen of ook de bewindsman als verdachte wordt aangemerkt.
De kwestie was recentelijk voor de oppositie aanleiding om een debat in het parlement aan te vragen en Balesar ter verantwoording te roepen. De coalitie heeft dit echter geweigerd. Voor de verkiezingen van 25 mei komt het parlement niet meer bijeen.