Binnenland

Rotterdam minst veilige gemeente

Rotterdam is de onveiligste gemeente van Nederland. Dat blijkt uit de Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad (AD) zaterdag. De Maasstad wordt gevolgd door Arnhem en Eindhoven. Losser in Overijssel is de veiligste gemeente van het land.

Regioredactie
9 May 2005 08:50Gewijzigd op 14 November 2020 02:31

De criminaliteitscijfers over 2004 die het AD gebruikt, zijn afkomstig van de 25 regiopolitiekorpsen. De ranglijst is samengesteld aan de hand van de twaalf meest voorkomende delicten. Rotterdam komt als onveiligste uit de bus omdat daar vorig jaar relatief veel autodiefstallen, straatroven en mishandelingen plaatsvonden.

Burgemeester Opstelten van Rotterdam wijst in een reactie op het dalen van het aantal aangiften en meldingen van misdrijven in zijn stad. „Bewoners geven aan zich veiliger te voelen en tevredener te zijn over de politie”, aldus de burgervader.

Korpschef A. Meijboom van de politie Rotterdam-Rijnmond erkent dat de „kale cijfers” van het AD kloppen, maar bestrijdt dat zijn stad daarmee de gevaarlijkste van het land is. „De krant geeft aan bepaalde delicten een extra gewicht mee. Het is dus een manier van rekenen waardoor dit beeld ontstaat. Het is jammer dat de stad zo in het nieuws komt. Het is aanmerkelijk veiliger geworden en de bewoners geven dat ook aan.”

Eind vorige maand nog kwam de Rotterdamse wijk Schiemond in het nieuws als een voorbeeld voor wijken waar nog het nodige te verbeteren valt. „Je ziet dat veel bewoners de handen uit de mouwen zijn gaan steken”, zei wijkcoördinator H. Uijthoven daarover. Volgens haar neemt de veiligheid in de voorheen als probleemwijk bekendstaande buurt snel toe doordat gestimuleerd wordt dat inwoners zelf meedenken.

Volgens de cijfers van de politie Rotterdam is het aantal misdrijven in de categorieën die het AD in zijn ranglijst gebruikt in 2004 gedaald met 7 procent vergeleken met 2003. Meijboom wijst onder andere op de daling van het aantal straatroven met een kwart. Hij noemt verder de pakkans, die groeide van een op zes naar een op drie. Daarbij heeft het korps enkele prioriteiten gesteld, zoals de aanpak van geweld in huis, waarbij ook wordt gestimuleerd dat mensen aangifte doen.

Over de hele linie lag het aantal aangiften in Nederland van autokraken, woninginbraken, straatroven en zakkenrollerij in 2004 lager dan in 2003. Mishandeling, bedreiging en verkrachting kwamen vaker voor. Ook sloopten vandalen meer gebouwen en voertuigen.

Volgens het Nederlands Politie Instituut (NPI) zijn vorig jaar 220.000 verdachten aangehouden, 2,5 procent meer dan in 2003. Er werden ruim 400.000 zaken opgelost, een toename van 5 procent.

Afgaande op de Misdaadmeter werden in Arnhem per 10.000 inwoners de meeste auto’s en brommers gestolen. In Eindhoven kwamen in 2004 veel aangiftes binnen van mishandelingen, autodiefstallen en auto-inbraken.

De Misdaadmeter herleidt het absolute aantal geregistreerde strafbare feiten tot een score per 10.000 inwoners. Vorig jaar noemden twee onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek de Misdaadmeter ongeschikt voor het vergelijken van gemeenten op het gebied van criminaliteitscijfers.

„Toepassing van een eenvoudige en voor de hand liggende statistische rekentechniek leert echter dat minimaal driekwart van de uitkomsten de statistische rekentoets niet kan doorstaan”, stelden de onderzoekers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer