Veel predikanten willen SoW snel afronden
Het predikantenplatform ”Op Goed Gerucht” heeft 690 handtekeningen verzameld van predikanten die vaart willen maken met de afronding van het Samen op Weg-proces. Op Goed Gerucht startte op 27 maart een brievenactie onder SoW-predikanten.
In hun brief aan de leden van de triosynode stellen de predikanten dat op het plaatselijk vlak, maar ook op classicaal en provinciaal niveau, „reikhalzend” wordt uitgezien naar de voltooiing van het SoW-proces. Op Goed Gerucht startte zijn actie nog voordat SoW-scriba dr. B. Plaisier op 18 april het tijdpad voor SoW bekendmaakte en meldde dat op 12 december 2003 het fusiebesluit kan vallen.
De ondertekenaars van de brief denken dat door de vele berichtgeving van de laatste tijd de indruk zou kunnen ontstaan dat de drie SoW-kerken nog niet aan een vereniging toe zijn of daar zelfs steeds verder vanaf raken. Dat is volgens hen echter geen juiste inschatting van de feitelijke situatie. „In ontelbare plaatsen overal in het land wordt met enthousiasme samengewerkt tussen de SoW-partners.”
De predikanten beseffen dat niet iedereen positief staat tegenover het SoW-proces. Maar zij vinden dat de nieuwe kerkorde ook aan bezwaarden garanties biedt om kerk te zijn op een manier die bij hen en hun schriftopvatting past. „Geen enkele gemeente zal kunnen worden gedwongen tot iets wat zij niet wil. Wij geloven dat dit de afgelopen jaren in ruim voldoende mate aan iedereen duidelijk heeft kunnen worden. Wie daar nu nog niet van overtuigd is, wíl zich kennelijk niet laten overtuigen.”
De predikanten zien daarom niets in verder uitstel, op welke manier dan ook. Ze zouden dan ook graag zien dat het SoW-proces „zorgvuldig, maar op een zo kort mogelijke termijn wordt afgerond en de verenigde kerk van start kan gaan.” Op Goed Gerucht ziet „de massale steun voor SoW” als een geweldige steun in de rug voor de plannen van het moderamen.
Al het binnenkerkelijk gepraat heeft het imago van de kerken geen goed gedaan, aldus de briefschrijvers. „Daarom zouden wij graag met één nieuwe en veelkleurige kerk overgaan tot datgene waartoe wij menen geroepen te zijn: kerk-zijn midden in deze geseculariseerde wereld. Met oog voor haar noden en met hart voor de mensen. Met de bijbelse boodschap, die we met hartstocht uit willen dragen.”
Ds. J. de Visser uit Maassluis is een van de ondertekenaars van de brief. Hij presenteerde vorige maand het fusie-federatiemodel. De predikant wil graag dat SoW zo spoedig mogelijk gereed is, maar wil tegelijk bezwaarden nog een hand toesteken.
Uit het feit dat tot op heden 690 predikanten hun steun gaven, kan volgens Op Goed Gerucht niet anders worden geconcludeerd dan dat verreweg het grootste gedeelte van de SoW-kerken van harte samen als één kerk verder wil. „Wij dringen er dan ook bij de synodes op aan dit signaal serieus te nemen en het tijdpad zoals het moderamen dat voorstelt te volgen om zodoende eind 2003 te kunnen komen tot een verenigde kerk.”
De SoW-kerken tellen volgens de jaarboeken uit 2001 bij elkaar 3063 predikanten. Het gaat om 1463 hervormde, 903 gereformeerde en 37 lutherse dienstdoende predikanten. Daarnaast zijn er 315 hervormde, 331 gereformeerde en 14 lutherse predikanten voor buitengewone werkzaamheden, met een bijzondere opdracht of in algemene dienst. De honderden emeriti, van wie een aantal ook de brief ondertekende, zijn hierbij niet meegerekend.
De voorlichtingsbijeenkomsten die de hoofdbesturen van de Confessionele Vereniging en de Gereformeerde Bond vorige maand belegden naar aanleiding van hun unievoorstel werden bezocht door vertegenwoordigers van bijna 800 kerkenraden.